Nakládání masa před uzením

Nakládání masa před uzením

Na masných výrobcích je krásně vidět posun, jak staré postupy mistrů řezníků dříve určené především pro konzervaci masa se dnes stávají záležitostí spíše kulinářskou. Maso se dříve nakládalo a udilo pro jeho dlouhodobější uchování. Dnes kdy skoro každá domácnost disponuje mrazákem a supermarket je dvacet minut cesty autem (byť s výrobky pochybného složení) je uzení spíše … Číst celé

Uzení masa v domácích udírnách

Uzení masa

Dnes v době mrazáků a potravinami narvaných supermarketů už to možná spoustě lidí nedochází, ale uzení masa není primárně kulinářskou záležitostí. Tedy dřív tomu tak nebylo – hlavní důvod pro uzení masa v domácích udírnách bylo jeho uchování na delší období. Když se zabijačka čuníka konala v lednu, bylo možné aspoň po nějakou dobu počítat s mrazem. A i … Číst celé

Naložení masa na uzení

Nakládání masa před uzením

Asi něco děláme špatně. Když totiž dojde na naložení masa na uzení, nepřemýšlíme o tom jak mít výsledný efekt co možná nejlevnější. Protože to děláme pro sebe, a šidit tady nedává moc logiku. A tak nějak zjišťujeme, že tohle uvažování není dneska úplně běžné. Alespoň ne v průmyslové výrobě uzenin. Tam totiž platí asi trochu jiná … Číst celé

Uzené koleno

Vepřové koleno

Jen málokterý druh vepřového masa je tak neprávem opomíjené jako vepřové koleno. A úplně zbytečně.  Co lidi z vepřového nejvíce nakupují se krásně pozná podle reklamních letáků  supermarketů. Jednoznačně vedou vepřové kotlety následované vepřovou kýtou , pak sem tam bůček. Ale vepřové koleno – to aby člověk pohledal.  A přitom je to takové lahůdka – třeba … Číst celé

Uzená žebra v digitální udírně

Grilovaná žebra

Jakmile se trochu na začátku podzimu zkazí počasí, člověk hned myslí na zabijačku J Teda na zabijačku, spíš na něco dobrého z ní. A shodou okolností jsme měli na víkend půjčenou novou elektrickou udírnu, ve které jsme si něco chtěli vyzkoušet. A protože to byla nenadálá akce, neměli jsme naložené maso na uzení. Vědět to dřív, … Číst celé

Uzení domácího špeku

Uzení špeku

Nejobvyklejší postup zpracování sádla z každé zabijačky je u nás nepochybně škvaření vepřového sádla a výroba škvarků. Nějaké hřbetní sádlo se spotřebuje i do výroby domácích klobás nebo jiných uzenin.  A pak samozřejmě trochu upozaděné a pozapomenutý – uzený špek.  On vypadá docela nenápadně, používá se totiž spíš v kuchyni než přímo k jídlu. Pamatuju si sice, že … Číst celé

Vepřové ve vlastní šťávě? V udírně …

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Ne, opravdu jsme se nezbláznili, jak by se podle titulku mohlo na první pohled zdát.  Když děláte vepřové ve vlastní šťávě, jde hlavně o čistotu a dodržení teploty.  Té správné a po dostatečně dlouhou dobu. Když ale děláte tu samou věc už po padesáté po sobě, napadají Vás v hlavě myšlenky jak si práci co nejdříve … Číst celé

Podzimní uzení? Klobásy a dřevěná udírna!

Domácí klobásy - uzení

Jsou věci, které se nemění. I když je doba čím dál tím víc rychlejší, všude chytré mobily a vychytané appky, jsou věci ke kterým se prostě rádi vrátíte.  Moderní doba dorazila i mezi udírny a domácí klobásy.  I když jsme si vyzkoušeli několikrát udit v digitální elektrické udírně – a je to fakt těžká pohoda, … Číst celé

Uzené maso

Uzené maso - koleno

Nedávno jsem byl svědkem (a později i přímým účastníkem) docela bouřlivé diskuse o uzení, uzeninách a nakonec i o uzeném mase. Nebyla to překvapivě diskuze u piva v hospodě, ale při rodinné oslavě.  A tak byla sestava diskutujících poměrně rozmanitá – od jednoho vegana(to byl jeden extrém) přes několik úplně běžných jedlíků čehokoli co je dobré … Číst celé