Nakládání masa před uzením

Nakládání masa před uzením

Na masných výrobcích je krásně vidět posun, jak staré postupy mistrů řezníků dříve určené především pro konzervaci masa se dnes stávají záležitostí spíše kulinářskou. Maso se dříve nakládalo a udilo pro jeho dlouhodobější uchování. Dnes kdy skoro každá domácnost disponuje mrazákem a supermarket je dvacet minut cesty autem (byť s výrobky pochybného složení) je uzení spíše … Číst dál

Naložení masa na uzení

Nakládání masa před uzením

Asi něco děláme špatně. Když totiž dojde na naložení masa na uzení, nepřemýšlíme o tom jak mít výsledný efekt co možná nejlevnější. Protože to děláme pro sebe, a šidit tady nedává moc logiku. A tak nějak zjišťujeme, že tohle uvažování není dneska úplně běžné. Alespoň ne v průmyslové výrobě uzenin. Tam totiž platí asi trochu jiná … Číst dál

Nakládané houby

Houby

Posledních pár let je na úrodu hub docela extrémní. V loňském roce bylo sucho a houby v lese nerostly. Letos to také nevypadalo moc nadějně, ale konec září a začátek října to dohnal a předehnal. Houby rostou úplně všude. Už dlouho jsem se nesetkal s tím, že by nebylo nutné houby hledat. Teď už jen stačí jen svírat. … Číst dál

Jak správně naložit maso na uzení

Nakládání masa před uzením

Mít fukční domácí udírnu je nutná, nikoli však postačující podmínka pro správné vyuzení masa. Dalším důležitým krokem je správně naložit maso na uzení.  Patrně existuje nespočet způsobů, jak maso nakládat. Každý, kdo udí opakovaně už má vlastní nálev i udící postup, kterým dosahuje subjektivně toho nejlepšího výsledku. Nakládáme maso na uzení Asi nejčastější způsob nakládání … Číst dál

Nakládání masa na uzení

Nakládání masa před uzením

Každé maso za zabijačky, které plánujeme udit, bychom měli naložit. K nakládání masa na uzení pak můžeme použít běžnou sůl, nebo tzv. rychlosůl ( potravinářská směs obsahující dusičnan draselný) . Sůl zde ale primárně nepoužíváme jako dochucovadlo, ale společně s kouřem jako konzervant masa. Pokud používáme pro nakládání masa běžnou sůl, může se nám jevit … Číst dál