Moravské domácí uzené – to je prostě pojem. Stejně tak je Morava tak trochu symbolem pro výrobu domácích uzenin – s tím prostě v Čechách nic moc nenaděláme. A akce, která se koná 7. a 8. února v Bystřici pod Pernštejnem, tomu docela napovídá. Opravdu nevím o žádné podobné akci, která by se v tomhle rozsahu v Čechách pořádala. O slavnostech moravského uzeného.
Na Slavnostech uvidíte by akci celou řadu zkušených uzenářů, kteří Vám nechají tak trochu nakouknout pod pokličku, jak že svoje domácí klobásy, moravské uzené nebo jiné zabíjačkové speciality vlastně dělají. Pokud se pokoušíte o vlastní domácí uzeniny, můžete třeba porovnat svoje recepty na výrobu domácích klobás s mistry řeznického řemesla.
Hlasovat, které uzené je nakonec nejlepší , a který řezník získá titul Nejlepší moravské uzené 2015 , může každá návštěvník slavností
Slavnosti moravského uzeného
Na sobotu a neděli 28. února a 1. března se Slavnosti moravského uzeného přesunou na brněnský hrad Veveří, kde se konají už poněkolikáté, takže na výběr máte ze dvou různých termínů. A to je škoda alespoň jeden z nich nezkusit. Omlouvou za neúčast může být snad jen vlastní domácí zabíjačka 🙂
Za poskytnutí materiálů a fotografií děkujeme Krystýně Veselé