Pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí – pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být grilované.  Zapomeňte na drahé argentinské … Číst dál

Pečený bůček pro milovníky diety

Pečený vepřový bůček

Od jednoho milovníka vepřového pečeného bůčku jsme dostali několik fotografií, jak ho pečou u nich doma. Pokud ale čekáte pekáček přetékající omastkem a kousky do zlatova vypečeného vepřového bůčku jak plavou ve vlastním sádle – tak budete překvapeni.  Pečený bůček je doslova v obležení zeleniny – rajčat, papriky a cibule. Takže se vlasntě jedná o … Číst dál

Nejlepší pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno

Málo který kus vepřového masa má tak dobrou pověst, jako právě vepřové koleno. Když se nad tím čistě pragmaticky zamyslíte, co je na kolenu vlastně tak moc super, že o něm prakticky všichni mluví v superlativech, se slinou v koutku a div ne se slzkou v oku. Masa je vepřovém na koleni málo, oproti plecku nebo třeba vepřové krkovici … Číst dál

Uzená pečeně

Pečené koleno

Nasolenou a proleželou pečeni prohřejeme ve vodě, asi jednu hodinu ve vodě asi 40-50stupňů teplé. Předřízneme díru na háček, a necháme okapat a osušíme utěrkou. Po zavěšení na háček a okapání kusy asi 1 -1,5 kg těžké udíme na mírném kouři asi 6 hodin při teplotě kouře 75 stupňů.

Cikánská pečeně

Vepřová pečeně

Úprava masa je stejná jako u debrecínské pečeně. Zarolovanou pečení spaříme2-5 minut ve vařící vodě a dovaříme při teplotě 80 stupňů 1-1,5 hodiny. Po uvaření ji necháme oschnout a vychladnout. Vychladlou pečeni potřeme rozetřeným česnekem bez soli, a v mírně rozehřáté udírně necháme oschnout. Po oschnutí můžeme pečeni natřít karamelem pro lepší barvu, a udíme … Číst dál

Debrecínská pečeně

Pečené vepřové koleno

Na výrobu debrecínské uzené pečeně budeme potřebovat 1 kg vykostěné nasolené a proleželé vepřové pečeně, 2 vejce, 15 g sladké papriky. Vykostěnou pečeni zbavíme ořezu a přebytečného tuku. Upravenou pečeni překrojíme na dvě stejné části a obnaženým masem přiložíme , a ovineme provázkem. Dobře utáhneme a tvarujeme, aby pečeně byla rovná. Na jednom konci nezapomeneme … Číst dál