Vepřová kýta? Recepty pro začátečníky

Vepřová kýta

Každý, kdo někdy přemýšlel o nejlepším kusu masa z celého prasete musel narazit na kýtu. Na vepřovou kýtu. Teď nemyslím tu, kterou koupíte pěkně vykostěnou a úhledně zabalenou v regálu nějakého supermarketu – což mimo jiné znamená to že bude dost pravděpodobně z Polska 🙁 . Myslím pořádný kus masa. Takový kýta totiž bude vážit … Číst dál

Vepřová kýta 416,- Kč kilo

Vepřová kýta

Minimálně jednou týdně mi dojme reportáž (obvykle pocházející z České televize) o tom, jak jsou na tom chovatelé prasat špatně a jak se díky cenám nastaveným velkými obchodními řetězci vlastně vepřové maso vůbec nevyplatí produkovat. Pak si samozřejmě rychlým střihem přihřeje svou politickou polívčičku nejmenovaný senátor a funkcionář Agrární komory s proslovem o dotovaných dovozech … Číst dál

Vepřová kýta

Vepřová kýta

Vepřová kýta obsahuje nejmohutnější svaly s malým obsahem tuku a vaziva. Částečně ji tvoří i kosti. Kýta patří společně s vepřovou pečení a panenskou svíčkovou k nejkvalitnějším částem masa každého prasete. Kromě okamžité spotřeby , popřípadě krátkodobého uložení v chladničce, ji můžeme zmrazit, sterilovat a použít k přípravě šunky. Pro okamžitou spotřebu lez maso upravit … Číst dál

Úprava kýty

Vepřová kýta

Od kýty odřízneme nožičku v nejspodnější části hlezeního kloubu a ocásek s křížovou kostí v kloubu. Z kýty a kolínka seřízneme všechen tuk i s kůží. Z pánevní dutiny vyřízneme plátek, dále u kýty vyřízneme pánevní kosti, lýtkovou a holenní kost, nakonec kost stehenní a čéšku. kosti vyřezáváme tak, abychom příliš nerozřezali svalovinu. Kýtu rozdělíme … Číst dál