Jak uvařit ovar

Domácí zabijačka

Vepřový zabijačkový ovar je jedna z mála zabíjačkových pochoutek, která pronikla do běžné kuchyně. Návod na ovar je totiž tak strašně jednoduchý, že udělat si ho doma není prakticky vůbec žádný problém, stačí mít jen správné vepřové – a i tady máte velký stupeň volnosti, jaké vlastně zvolit. Někdo má rád libovější, někdo zase naopak tvrdí … Číst dál

Vepřový ovar – lahůdka každé zabijačky

Vepřový ovar

Zabijačkový ovar je jedna z prvních dobrůtek, kterou si můžete na zabijačce dát. Velmi jednoduchá příprava je jeho předností, a využíváme zde „méně hodnotné“ druhy masa z pašíka.  Navíc vývar z ovaru požíváme na celou řadu dalších zabijačkových pochoutek – jitrnic, ovarové polévky, tlačenky a mnoha dalších. Na ovar potřebujeme pořádný kotel Pokud se dělá ovar přímo na zabijačce … Číst dál

Ovarová polévka s kroupami

Ovarová polévka

Nepoužít vývar, která vznikne při vaření ovarového masa, by byl neodpustitelný hřích. Je jasném že při zabijačce se zužitkuje úplně všechno, co jen jde – takže ani ovarový vývar nebude vyjímkou. Mimo přidávání vývarů do jitrnic a jelit ho většinu můžeme využít buď do zabijačkové polévky, nebo přímo do ovarové polévky s kroupami Ovarová polévka – ingredience litr ovarového vývaru … Číst dál

Ovarové koleno

Ovarové koleno

Vepřové koleno je po vepřové hlavě asi nejčastěji používaným masem na ovar na každé domácí zabijačce.  Díky své popularitě a snadné dostupnosti surovin i v běžném řeznictví je ovarové koleno velmi oblíbené i jako běžné jídlo, které si můžete doma udělat k obědu, i když zrovna nezabíjíte. Co budeme na ovarové koleno potřebovat? vepřové koleno … Číst dál

Ovarová tlačenka

Ovarové koleno

Na ovarovou tlačenku budeme potřebovat 4,5 kg vepřového ramínka bez kůže a kostí 0,5 kg vepřové kůže 1,25l nemastného vývaru z masa na kilo nálevu tlačenky 25g soli, 2g pepře, 0,1 g hřebíčku Postup Čerstvé ramínko bez kůže a kostí předvaříme do poloměkka a nakrájíme. Dobře rozvařené kůže umeleme na jemno, do připravené nádoby vložíme … Číst dál