Domácí výroba salámů

Domácí výroba salámů

U uzenin obecně musíte mít důvěru v toho, kdo jí vyrábí. Nejde to jinak. Nemáte totiž možnost nijak kontrolovat, jaké suroviny do klobásy, párku nebo salámu vlastně přijdou. Jaké v uzenině vlastně skončí. Položte si jednu otázku – proč by v masokombinátu mleli do uzenin maso, které mohou prakticky velmi jednoduše prodat jako maso. Proč by se zabývali … Číst dál

Recept na domácí lovecký salám

Lovecký salám

Zpracovat nějak rychle a najednou vepřové maso z porážky čuníka asi rozumně nejde –  tedy pokud nemáte početné hladové příbuzenstvo.  Mrazák je v dnešní době jasnou volbou, dřív to byla výroba domácích klobás ( viz článek Klobásy recepty a domácí výroba), trochu se ale zapomíná na domácí salámy.  Což je tedy veliká škoda, a k salám trochu macešský přístup. … Číst dál

Salámová šunka

Lovecký salám recept

Pokud nám zbyly kousky libového masa,  které jsme nezpracovali jinak, je možné z nich připravit jemnou salámovou šunku. Uvidíte, že se jedná o něco zcela jiného, než koupíte v běžném supermarketu. Pokud nám nevadí, že šunka je trochu tučnější, můžeme přidat i maso, které je trochu více prorostlé a s větším množství sádla. Šunka tak … Číst dál

Paprikový salám

Domácí salám

Paprikový salám je jedním z trvanlivých druhů salámů, které se běžně dělají po zabijačce. Umožňuje zpracovat i mastnější , tučnější a chuťově méně výrazné druhy masa, které bychom jinak užili obtížně nebo jen jedním způsobem. Trvanlivost tohoto salámu je dosažena kombinací uzení  a následného dlouhého sušení salámu Ingredience na paprikový salám čtvrt kila nasoleného hovězího … Číst dál

Métský salám

Domácí salám

Tento druh měkkého salámu řadíme spíše ke specialitám, a díky krátké trvanlivosti není jeho výroba na zabijačce příliš častá. Svým složením má blíže k čajovce než k salámům, a jedná se spíš o chuťovku. Ingredience na métský salám kilo hovězího zadního kilo předního hovězího kilo tučného vepřového laloku kilo tučného bůčku bez kosti kilo uzeného … Číst dál

Polský salám

Lovecký salám recept

Všechny potraviny původem z Polska se v poslední době staly synonem pro nekvalitu a šizení – obzvláště u masa a uzenin. Polský salám se ale jmenoval polský daleko dříve, než tlak supermarketů dostal kvalitu saláma do kolen, a je škoda jej úplně zavrhnout. V obchodě už tenhle salám v dobré kvalitě nepořídíte, ale je celekm … Číst dál

Šunkový salám

Šunkový salám

To, co se dnes prodává v supermarketech pod názvem šunkový salám má s tím opravdovým šunkovým salámem společné snad už jen jméno. Tenhle salám býval lahůdkou každé zabijačky, a právě v něm se zpracovávalo libové maso s malým množstvím vepřového tuku. Ingredience na šunkový salám kilo zadního hovězího masa půl kila libového vepřového ( může … Číst dál

Debrecínský salám

Domácí šunka v šunkovaru

Na výrobu debrecínského salámu potřebujeme 1,3kg předního hovězího masa, 1,2kg vepřové plece bez kůže, 2,5kg vepřového boku bez kůže, 0,2 l vody, 25g soli, 5g sladké papriky, 0,25 g majoránky, 2,5g pepře, umělá střeva o průměru 50mm. Příprava debrecínského salámu Přední hovězí maso nakrájíme na kostky 1,5×1,5cm, přidáme část solicí směsi, promícháme, umačkáme, a dáme … Číst dál

Polovnický salám

Salám - recept

Na Polovnický salám potřebujeme 0,9kg předního libového hovězího masa, 0,9kg vepřové kýty, 0,4kg vepřové plece bez kůže, 2,1 kg vepřového boku bez kůže, 0,7kg vepřového sádla, 0,3l vody. Na 1kg salámu pak potřebujeme 28g soli, 6g třeného česneku, 0,2g koriandru, 0,3 g muškátového oříšku, umělá střeva o průměru asi 50-60mm Příprava polovnického salámu Přední hovězí … Číst dál