Střeva na jitrnice

Střeva na jitrnice

Z domácího prasete se při zabijačce spotřebovalo opravdu prakticky všechno – a typickým příkladem jsou vepřová střeva.  Jejich použití se přímo nabízí – jako střeva na jitrnice je to asi nejčastější, ale nezapomínejte ani na klobásy (viz text Klobásy – recepty a domácí výroba ).  Vyplachování – praní střev ale patří na celé zabíjačce k jedné z nejméně oblíbených činností … Číst dál

Střívka na klobásy

Kvalitní plnička klobás

Ačkoli se to může zdát zvláštní, z prasete při zabijačce opravdu spotřebujeme prakticky všechno. Důkazem toho jsou vepřová střívka, která používáme díle při výrobě jitrnic, jelit nebo domácích klobás. Na domácí zabijačce používáme obvykle střeva vepřová nebo skopová. Taková střeva musí být zcela čistá a nesmí vydávat cizí pachy, které by způsobily změny na vůni nebo chuti výrobku. … Číst dál

Použití střev u zabijačky

Domácí jitrnice

Vepřová střeva a žaludek poskytují tradiční obaly na různé zabijačkové speciality. Před upotřebením je ukládáme v teplé místnosti. Před zpracováním střev je rozložíme na pracovním stole. Sádlo z tenkých střev odřezáváme velmi opatrně, abychom střeva neprořízli nebo nepotrhali. Z tlustého střeva sádlo obereme ručně. Tenké střevo použijeme na jitrnice, klobásy, popřípadě salámů. Žaludek a slepé … Číst dál