Jitrnice – královna každé zabijačky

Jelítka a jitrnice

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky – vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka – to všechno samozřejmě k zabijačce patří. Ale jitrnice – ta nechybí nikdy. Dalo by se … Číst dál

Jitrnicový prejt

Jitrnicový prejt

Ne všechen prejt, který si připravíte k výrobě domácích jitrnic je nutné naplnit do střívek. Ono je to těžké odhadnout, a docela často se stává, že dojdou střívka. A nebo je prejtu tolik, že už plnění jitrnic nebaví 🙁 I když třeba používáte plničku na jitrnice, času to zabere spoustu. A tak se nabízí zpracovat … Číst dál

Střeva na jitrnice

Střeva na jitrnice

Z domácího prasete se při zabijačce spotřebovalo opravdu prakticky všechno – a typickým příkladem jsou vepřová střeva.  Jejich použití se přímo nabízí – jako střeva na jitrnice je to asi nejčastější, ale nezapomínejte ani na klobásy (viz text Klobásy – recepty a domácí výroba ).  Vyplachování – praní střev ale patří na celé zabíjačce k jedné z nejméně oblíbených činností … Číst dál

Plnička jitrnic

Kvalitní plnička klobás

Pořádáte-li domácí zabijačku pravidelně nebo častěji, určitě přemýšlíte o tom jak si ulehčit práci, získat nějaký čas navíc. Plnění jitrnic sice dělají staří řeznický mistři holou rukou, a jde jim to jedna báseň. My jsme ale po pravdě tenhle řeznický grif nikdy nedostali moc do ruky, směs na jitrnice nám tekla kolem ruky všude možně, … Číst dál