Kniha návštěv

5 2 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
142 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pepa
Pepa
1 měsíc před

Ahoj, plánoval jsem koupit u chovatele prase, s řezníkem ho v kleci přivést živé na zahradu a tam jej porazit a zpracovat. Ale doneslo se ke mně, že to takto legálně nelze (vím že to takto spousta lidí dělá, zajímá mě jak moc je to legální). Prý lze porážku dělat pouze u chovatele a prase si musím přivést už mrtvé… Jak to teda je?

Titulek
Zabijacka a predpisy
Václav
Václav
8 měsíců před

Dobrý den, určitě by se tady hodila rubrika s adresama farmářů kteří prodávají maso takzvaně ze dvora. Řazení řeba dle okresů. Za zvážení díky.

Titulek
Farmář
Leoš
Leoš
8 měsíců před

Ohromný recept Zabijačková domácí paštika. Vůbec tam nejsou játra

Titulek
Paštika bez játer?
ztz
ztz
8 měsíců před
Reply to  Leoš

dddd

Petr
Petr
8 měsíců před
Reply to  Leoš

Jsem ze střední Moravy a paštika bez jater se tady dělá běžně.
Kdyby se to nejmenovalo “paštika” ale “vepřová pomazánka” bylo by to pro “strážce norem” asi víc košer, ale je to klasika místních zabijaček.

Petr
Petr
8 měsíců před

Dobrý den, super stránky a super inspirace. Neměl by někdo tip na pěkný návod, jak vyvázat špekáčky? Nic kloudného jsem po netu nenašel. Díky.
Značka spěchá! Potřebuju to večer

Titulek
Vyvazování špekáčků
Jan
Jan
8 měsíců před

Mám dotaz na recept nejlepší krkovice. Peče se odkrytá nebo zakrytá druhým pekáčem či alobalem?

Titulek
krkovice
Zabijačky.cz
Zabijačky.cz
8 měsíců před
Reply to  Jan

Nejdříve pod alobalem, a pak pro krásnější kůrčičku dopékáme na prudko , tak půl hodiny, a je potřeba podlévat 🙂

Draha
Draha
8 měsíců před
Reply to  Jan

Já peču krkovici nejdříve přikrytou a pak odkrytou a to 1/2 na 1/2.Začínám tak v 7.30hod a končím před 12hoinou podle velikosti.Peču velice pozvolna.Je lahodná nevysušená.

pajánek
pajánek
8 měsíců před

napište někdo prosím vás…vyčerpávajícím způsobem popsat jak vyrobit šušenou šunku, děkuji vám velmí pěkně…

Titulek
sušené šunky
Pavel
Pavel
8 měsíců před

Prosím jak zjistím živou váhu prasete,když čistá váha po vyvržení je třeba 20kg je na to nějaký přepočet.Děkuji

Titulek
váha
Pavel K.
Pavel K.
8 měsíců před
Reply to  Pavel

20 x 1,285 = 25.7 kg v živém.

david
david
8 měsíců před
Reply to  Pavel

Úplně universální odpověď není, výtěžnost se koriguje dle celkové hmotnosti čuníka. Jiná bude u malého na gril, jiná u dorostlého na domácí porážku-

vlaha
vlaha
8 měsíců před
Reply to  Pavel

přepočet (koeficient) je 1.23 . to platí u prasat v běžné porážkové váze cca 120 kg, u tak malého prasete nelze počítat s tak velkou výtěžností, podíl vnitřností,krve, střev a jejich obsahu,mč. měchýř, pohl. orgány , a další je větší, takže prase v živé váze 123 kg má hmotnost ,,mrtvého,, , vyvrženého asi 100 kg,zde též, ale může záležet na plemeni, stáří ….vaše sele by po přepočtu mělo asi 25 kg, ve skutenosti spíš asi 28 i to je důležité , jak před vážením živé, bylo tzv, vylačněno -o hladu…..závěrem – je počítáno asi s 1/4 odpočtu

Pavla
Pavla
8 měsíců před
Reply to  Pavel

Podle váhy ledvinek,řezník vždy zvážil,a podle toho odhadl váhu prasete,snad někdo upřesní.

Zdenka
Zdenka
8 měsíců před

Moc děkuji za rychlou odpověď !!! Jen mi to ještě nedá se nezeptat, v místní malé rodinné masně mně nabízí pomletí masa, tak to zvažuji , ale zase ho nenaložím v kostkách jak je v receptu, mohla bych naložit i to mleté? Ale jak dlouho by mi to pak mohlo vydržet v lednici na naložení? Mám i doma mlýnek, ale plánujem zpracovat přes 10kg masa, tak by to bylo částečné ulehčení, tak nevím. Předem moc děkuji Zdenka

Titulek
naložení
Zdenka
Zdenka
8 měsíců před

Dobrý den, máme v plánu se pustit s manželem do klobásek, jen se chci zeptat, když máme 3 malé děti, jestli by to nešlo bez rychlosoli!!! Předem moc děkuji Zdenka

Titulek
Rychlosůl
lLukáč
lLukáč
8 měsíců před
Reply to  Zdenka

Domáce klobásky robím už veľa rokov. Rychlosoľ do ních zásadne nedávam. Solím obyčajnou soľou. Dáva sa 2 % soli na 1 kg mäsa. Ak chcete klobásky pre deti doporučujem použiť soľ v pomere 1,8 % na + kg mäsa.
Prajem dobrú chuť

lLukáč
lLukáč
8 měsíců před
Reply to  Zdenka

Oprava

V závere +kg opraviť na 1 kg

ďakujem

Vladimír
Vladimír
8 měsíců před
Reply to  Zdenka

Rychlosůl v žádném případě, to už by nebyly domácí.

Mirek
Mirek
8 měsíců před

oba pašíci jsou již v mrazaku maso vyborny tim že dostavaly take vojtěžku maso tmave jak hovězí a vyzrale o tom se muže řeznikum jen zdat za mesíc přivezu selata

Titulek
Sezona 2016
Mirek
Mirek
8 měsíců před

Dobrý den, v receptu na vinnou klobásu uvádíte namočit housky v bílém víně. Ve fotogalerii máte housku namočenou v mléce. Co je tedy správně? Děkuji za odpověď Mirek

Titulek
Vinná klobása
Zabijačky.cz
Zabijačky.cz
8 měsíců před
Reply to  Mirek

Je to špatná fotografie , omluva. Namočena je v bílém víně

Mirek
Mirek
8 měsíců před

dat mi někdo do zabíjačkověho gulaše papriku tak to letí oknem

Titulek
sazona 2015
Mirek
Mirek
8 měsíců před
Reply to  Mirek

tak v sobotu začíname

pajánek
pajánek
8 měsíců před
Reply to  Mirek

dejte sem pane recept na pravý zabijačkový guláš…on se prý ani nemá vařit na plotně, ale má se péct…a když zahustit…tak jedině mozečkem?Jinak prý tam patří všechem pajšl, jazyk a i maso a podlévá ve zásadně vývarem z ovaru a jitrnic…Pražák a ví o zabijačkovém guláši co…dle ortodoxních tam nemá být ani cilule…má to prostě být čistě x druhů vepřových mas, pečeno – dušeno v troubě…tak že žádné pančování ničím…jen sůl a to mořská bez jódu a pak kvalitní pepř…co vy na to…

Ruža z Moravy
Ruža z Moravy
8 měsíců před

Dxela mne potěšilo, že jste si našli na mém blogu povídání o zkušenostech čtenářů o zabijačkách. Taky je dobré, že je tam odkaz na tento určitě velmi užitečný web. Dám ho do současné Kavárny listopadové, může se někomu hodit. Zdravím.

Titulek
Domácí zabijačky
Zabijačky.cz
Zabijačky.cz
8 měsíců před
Reply to  Ruža z Moravy

Děkujeme za zprávu, ten článek o kterém hovoříme najdou všichni na https://ruzenka.blog.cz/1310/nebudete-mit-zabijacku
Je moc pěkný, doporučuji přečíst

Kuba
Kuba
8 měsíců před

Děkuji,velmy naučné stránky konečně sem našel něco od kuď se můžu nečemu naučit a vyskoušet si 🙂

Titulek
Začínající řezník
Máška
Máška
8 měsíců před

co to čištění žaludku na videu dobrou chuť

Titulek
video
Mirek
Mirek
8 měsíců před

zdravím jak se připravujete už máte doma selata na výkrm a jak Vám baštěj vnučka už jim dala jména Franta a Tonda

Titulek
sezona 2015
Lukáš Moucha
Lukáš Moucha
8 měsíců před

Krásný nový rok, hodně úspěšný jako ten loňský ať se vám všem okolo daří a řezníkům zvláště!

Titulek
P.F 2015
JIŘÍ
JIŘÍ
8 měsíců před

DOBRÝ DEN.
PROSÍM O RADU JAK VYROBIT KVALITNÍ PRÁT-SPOJKU DO KLOBÁS.
KOLIK VODY POPŘÍPADĚ LEDU NA 1 KG PRÁTU.JE POUŽITELNÝ MIXÉR.PŘEDEM DĚKUJI ZA RADY..

Titulek
JAK NA PRÁT,,,?
Zabijačky.cz
Zabijačky.cz
8 měsíců před
Reply to  JIŘÍ

Nechte hovězí maso uležet den dva , pokrájené na kostičky a pak ho opakovaně umelte v mlýnku s co nejmenší deskou 2 nebo 3mm .
Pak postupně mícháme, s vodou opatrně, prát by neměl být rozbředlý, blátivý.
Pokud máte strach o teplotu, zkuste to teď v zimě venku, tam vám prát nezteplá

barbakan
barbakan
8 měsíců před
Reply to  JIŘÍ

Pokud dělám dražší spojku do klobás, dávám poměr masa 3/1, což znamená 3 díly vepřového a jeden díl hovězího masa. Led nepoužívám, proč taky a vody tolik, aby se směs dobře promísila, pokud nepoužíváte míchačku. Směs se musí mísit dlouho a kdy to poznáte, že to stačí? Vytvoříte ze směsi placku ve tvaru karbánátku a tu si přilepíte na dlaň a pokud je přilepená více než 10 vteřin, je hotovo.*) Levnější spojka je ta, že uvařím veškeré kůže, které zůstaly z vepř. bůčku a vychladlý vývar přilévám do směsi na klobásy a míchám tak dlouho….*) Viz výše.Zaručuji se, že takto… Číst vice »

Mirek
Mirek
8 měsíců před

dneska jsme dokoupili ve vekloobchodě v Rakovníku vše co jsme potřebovali Čendovi ze Zlonic se to líbilo sezona muže začít a jakse připravujete vy

Titulek
SEZONA 2014
Zabijačky.cz
Zabijačky.cz
8 měsíců před
Reply to  Mirek

My podobně 🙂 Jedna zabijačka v pátek, další za týden

142
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x