Jelítkový prejt

Prejt

Potřebujeme 3,5 kg vepřové hlavy, půl kila vepřového výřezu, půl kila vepřového boku, litr vepřové krve, 1,5 kg žemle, 0,3 litru vývaru z vařeného masa, sádlo. Na 1 kilogram prejtu potřebujeme 25g soli, špetku majoránky a pepře, špetku nového koření a kmínuOpláchnutou a očištěnou vepřovou hlavu, bok a vepřový výřez uvaříme v mírně osolené vodě … Číst celé

Francouzská jelítka

Jelítka a jitrnice

Na francouzská jelítka potřebujeme 3 kg vepřové plece, 3 kg hřbetního sádla, 0,1 kg cibule, 1,5 kg žemle, 1 litry vepřové krve, 30g soli, 1,5 g bílého pepře, 0,2 g tymiánu, 0,2 g muškátového květuUvařenou vepřovou plec a sádlo necháme vychladnout a pak je nakrájíme na malé kostičky. Žemle nakrájíme také na drobno, pokrájenou cibulku … Číst celé

Hrubá jelítka

Jelítka a jitrnice

Na hrubá jelítka potřebujeme 3,5 kg vepřové hlavy, 0,5kg vepřové kůže, 0,5 kg vepřového srdce, 1kg vepřových laloků, 0,5 kg vepřového ořezu, 1,25 litru vepřové krve, 0,5 litru tučného vývaru z masa, 1,5 kg žemle, 50 g cibule. K ochucení 1kg jelítek pak potřebujeme 30 g soli, 1,5 g pepře, 1g majoránky, 0,5 g kmínuNapřed … Číst celé

Řeznická jelítka

Domácí jelita

Na řeznická jelítka budeme potřebovat 3,5kg vepřové hlavy, 0,5kg vepřového boku, 0,5kg vepřového ořezu, 0,5kg vepřové kůže, 0,5kg vepřových plic, 0,5kg hovězího vemínka, 1 litr vepřové krve, 0,5 litru tučného vývaru, 1kg vařených krup, 50g cibule  a sádlo na její osmažení. Na okořenění 1 kg jelítek potřebujeme 30 g soli, 1,5 g pepře, 0,5g nového … Číst celé

Domácí žemlová jelítka

Domácí jelítka

Na žemlová jelita budeme potřebovat 3,5 kg vepřové hlavy, 1 kg vepřového boku, 0,5kg vepřových plic, 0,5 kg vepřové kůže, 0,5 kg vepřových slezinek, 1 litr vepřové krve, 0,5 litru tučného vepřového vývaru, 2 kg žemle, 60 g cibule, sádlo na smažení cibule. Jako koření budeme potřebovat 30g soli, 1,5 g pepře, 0,5g nového koření … Číst celé

Selská žemlová jelítka

Domácí jelítka

Na selská jelítka budeme potřebovat 2 kg vepřového boku, 2 kg vepřových laloků, 1,5 kg vepřového ořezu, 0,5 kg škvarků, 3kg žemle, litr vepřové krve, 1,5l vývaru, 0,3 kg cibule, sádlo. Na 1 kg jelítek pak potřebujeme 30g soli, 1,5g pepře, 0,5g zázvoru, 1g majoránky 0,5g nového koření, 20g třeného česnekuDrobně nakrájené žemle polijeme čerstvou … Číst celé