Domácí vepřová konzerva

Vepřová konzerva - vepřové maso

Máte zdroj vepřového masa, o kterém opravdu víte, že je to normální, poctivé maso? Žádná vodou napíchaná a antibiotiky nasáklá hmota? Anebo dokonce víte, kde takové prase vyrostlo nebo co mu dávali žrát?  Pak máte prakticky vyhráno. Stačí už takové vepřové jen zpracovat.  A v tom někdy může být tak trochu háček. Takové prase totiž nejsou … Číst dál

Vepřová kýta? Recepty pro začátečníky

Vepřová kýta

Každý, kdo někdy přemýšlel o nejlepším kusu masa z celého prasete musel narazit na kýtu. Na vepřovou kýtu. Teď nemyslím tu, kterou koupíte pěkně vykostěnou a úhledně zabalenou v regálu nějakého supermarketu – což mimo jiné znamená to že bude dost pravděpodobně z Polska 🙁 . Myslím pořádný kus masa. Takový kýta totiž bude vážit … Číst dál

Vepřová panenka – nejlepší recept

Vepřová panenka - recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová panenka je (a zcela právem) považována za … Číst dál

Pečené koleno se nikdy nepřejí

Pečené vepřové koleno

V polovině srpna vrcholí čas letního grilování, a Češi grilování milují. Když pomineme reklamní masáž o kvalitě hovězího steaku (ideálně ze zahraničí a za dost šílené peníz ) která se na nás hrne z televize z úst kuchařských i jiných estrádních celebrit, tak nejčastějším masem,končícím na roštu grilu bude vepřová krkovice. Pečená je rychle, dobře se … Číst dál

Pečený bůček? V létě?

Pečený vepřový bůček

Zní to divně – venku panuje vedro, a kdo by v takovém horku měl pomyšlení na pečený bůček. Ale i v létě můžete tohle naprosto neprávem opomíjené vepřové maso využít – na grilu. Vždyť grilování k létu patří, a maso dokážete připravit výrazně zajímavěji než klasický pečený bůček s houskovým knedlíkem. Stačí jen trocha fantazie, a strčíte … Číst dál

Jak uvařit ovar

Domácí zabijačka

Vepřový zabijačkový ovar je jedna z mála zabíjačkových pochoutek, která pronikla do běžné kuchyně. Návod na ovar je totiž tak strašně jednoduchý, že udělat si ho doma není prakticky vůbec žádný problém, stačí mít jen správné vepřové – a i tady máte velký stupeň volnosti, jaké vlastně zvolit. Někdo má rád libovější, někdo zase naopak tvrdí … Číst dál

Uzené koleno

Vepřové koleno

Jen málokterý druh vepřového masa je tak neprávem opomíjené jako vepřové koleno. A úplně zbytečně.  Co lidi z vepřového nejvíce nakupují se krásně pozná podle reklamních letáků  supermarketů. Jednoznačně vedou vepřové kotlety následované vepřovou kýtou , pak sem tam bůček. Ale vepřové koleno – to aby člověk pohledal.  A přitom je to takové lahůdka – … Číst dál

Vepřové ve vlastní šťávě? V udírně …

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Ne, opravdu jsme se nezbláznili, jak by se podle titulku mohlo na první pohled zdát.  Když děláte vepřové ve vlastní šťávě, jde hlavně o čistotu a dodržení teploty.  Té správné a po dostatečně dlouhou dobu. Když ale děláte tu samou věc už po padesáté po sobě, napadají Vás v hlavě myšlenky jak si práci co … Číst dál

Vepřová kýta 416,- Kč kilo

Vepřová kýta

Minimálně jednou týdně mi dojme reportáž (obvykle pocházející z České televize) o tom, jak jsou na tom chovatelé prasat špatně a jak se díky cenám nastaveným velkými obchodními řetězci vlastně vepřové maso vůbec nevyplatí produkovat. Pak si samozřejmě rychlým střihem přihřeje svou politickou polívčičku nejmenovaný senátor a funkcionář Agrární komory s proslovem o dotovaných dovozech … Číst dál

Pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí – pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být grilované.  Zapomeňte na drahé argentinské … Číst dál