Vepřová plec

Vepřové plecko

Vepřová plec je tvořena ramenním svalstvem , které je na rozdíl od předcházejících částí prasete méně tučné. Je proto zvláště vhodné ke zmražení, případně ke sterilizaci nebo uzení. Velké kusy plecka pak používáme i na pečení v celku a na vepřové steaky. Při zabijačce se může uplatnit v nejrůznějších specialitách, obvykle jej ale využíváme jako maso na domácí … Číst dál

Vepřový guláš z plecka

Guláš

Ze všech stran se na nás valí zásady zdravýho životního stylu „Jezte hodně zeleniny, jezte luštěniny. Dělejte všechno na páře.“ Jenže někdy zkrátka přijde okamžik, kdy chceme zažít jinou chuť a to chuť smažený cibule na sádle a dokonalýho domácího knedlíku nebo čerstvýho chleba. Kde jinde tyhle věci propojit, než v klasickým hospodským guláši. Nevim … Číst dál

Uzená rolovaná plec

Vepřové plecko

Vykoštěné a proleželé plecko vysušíme utěrkou, třásně masa odřízneme , začistíme a pak plec tvarujeme – pevně a úhledně ji zarolujeme a převážeme motouzem do kusů o hmotnosti 1-1,5 kg. Rolovaná plec je zakončena očkem z motouzu, umožňující jeho snadné zavěšení do udírny. Zavinutou plec prohřejeme ve vodě teplé asi 40-50 stupňů, po okapání udíme … Číst dál

Vykoštění vepřové plece

Vepřová plec

nožičku oddělíme v nejspodnější části zápěstního kloubu. Od plece bez nožičky odsekneme v loketním kloubu koleno lopatku uvolníme tak, že příčným řezem na vnitřní straně plece otevřeme ramenní kloub, pokračujícím řezem přeřízneme podlopatkové svalstvo, které odloupneme od lopatky. Přeříznutí vaziva v kloubním pouzdru a obříznutím krčku lopatky nám potom umožní lopatku vytáhnout pažní kost oddělíme … Číst dál

Oddělení plecí

Vepřová plec

Postupujeme tak, že nejdříve v povrchové části naznačíme typický kruhovitý tvary plece a přerušíme spojení plece s hrudní částí přeříznutím povrchového prsního svalu v úžlabině prsní kosti a vnitřní strany plece. Potom postupně rukou odtahujeme plec od hrudní části a nožem odřezáváme řídké, tukem prorostlé vazivo mezi plecí a hrudními svaly. Nakonec nařízneme konec lopatky, … Číst dál