Domácí kroupová jelita

Domácí jelítka

Na domácí jelítka budeme potřebovat 2,5 kg krup 0,7 kg škvarků 1,5 kg vepřového boku 2,5 kg vepřových laloků 2 kg vepřových plic 1 litr vepřové krve 0,3 kg cibule vepřové sádlo  Na 1 kg jelítek pak potřebujeme 30g soli, 20g třeného česneku, 1,5 gramu pepře, 1g majoránky, 0,5 g nového koření a kmínu Recept … Číst dál

Zabijačkové kroupy

Domácí jelítka

Zabijačkové kroupy mají při zabijačce podobnou roli jako pečivo. vyrábí se v mlýnech obroušením ječných obilek, tmavá rýha v kroupě je ještě zbytek otruby a její velikost je dána stupněm obroušení. Kroupy je nutné den před zabijačkou povařit, jejich objem se po převaření zvýší 1-2x. Nesmějí zůstat rozvařené, ale ani zůstat tvrdé. Po uvaření je … Číst dál