Mleté maso

Karbanátky z mletého masa

Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Tenhle bůček, ta krkovička Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé sádlo…“ nebo „…. … Číst dál

Zavařování masa do sklenic

Zavařování masa do sklenic

Když jsme za našich mladých studentských let bydleli na koleji, jedním z oblíbených jídel byla vepřová konzerva. Teda vepřové ve vlastní šťávě. V lednici nezabrala moc místa, stačilo koupit půlku chleba a večeře, která nejen zasytila, ale i chutnala, byla hned na světě. Navíc na rozdíl od čehokoli sladkého se k vepřovému dalo pít pivo, … Číst dál

Domácí šunka? Chutná jinak – je z masa!

Domácí šunka

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v lednici přes noc, bylo asi půl centimetru … Číst dál

Sekaná od babičky

Domácí sekaná od babičky

Jedno z mála jídel, které si jako dítě docela dobře pamatuju, byla domácí sekaná. Obvykle se dělala tak dva tři týdny od samotné domácí zabijačky. Běžné zabíjačkové dobrůtky – jitrnice, jelita nebo prejt se buď snědli, nebo přejedli a rozdali po známých. Přeci jen jíst celý týden jitrnice se jednomu přejí, i když jsou domácí. … Číst dál

Domácí vepřová konzerva

Vepřová konzerva - vepřové maso

Máte zdroj vepřového masa, o kterém opravdu víte, že je to normální, poctivé maso? Žádná vodou napíchaná a antibiotiky nasáklá hmota? Anebo dokonce víte, kde takové prase vyrostlo nebo co mu dávali žrát?  Pak máte prakticky vyhráno. Stačí už takové vepřové jen zpracovat.  A v tom někdy může být tak trochu háček. Takové prase totiž nejsou … Číst dál

Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Domácí buřty - vepřové maso

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí „Hezky česky“ špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami potřebnými k výrobě špekáčků, ale mlhavě jsme vzpomínali, že hlavní surovinou … Číst dál

Nakládání masa před uzením

Nakládání masa před uzením

Na masných výrobcích je krásně vidět posun, jak staré postupy mistrů řezníků dříve určené především pro konzervaci masa se dnes stávají záležitostí spíše kulinářskou. Maso se dříve nakládalo a udilo pro jeho dlouhodobější uchování. Dnes kdy skoro každá domácnost disponuje mrazákem a supermarket je dvacet minut cesty autem (byť s výrobky pochybného složení) je uzení spíše … Číst dál

Vepřová kýta? Recepty pro začátečníky

Vepřová kýta

Každý, kdo někdy přemýšlel o nejlepším kusu masa z celého prasete musel narazit na kýtu. Na vepřovou kýtu. Teď nemyslím tu, kterou koupíte pěkně vykostěnou a úhledně zabalenou v regálu nějakého supermarketu – což mimo jiné znamená to že bude dost pravděpodobně z Polska 🙁 . Myslím pořádný kus masa. Takový kýta totiž bude vážit … Číst dál

Vepřová panenka – nejlepší recept

Vepřová panenka - recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová panenka je (a zcela právem) považována za … Číst dál

Uzení masa v domácích udírnách

Uzení masa

Dnes v době mrazáků a potravinami narvaných supermarketů už to možná spoustě lidí nedochází, ale uzení masa není primárně kulinářskou záležitostí. Tedy dřív tomu tak nebylo – hlavní důvod pro uzení masa v domácích udírnách bylo jeho uchování na delší období. Když se zabijačka čuníka konala v lednu, bylo možné aspoň po nějakou dobu počítat … Číst dál