Jaký je rozdíl mezi slaninou a špekem

Jaký je rozdíl mezi slaninou a špekem

Někdo tomu říká, někdo tomu říká špek, někdo říká že je to to samé.  Normální člověk v tom bude trochu tápat, v řeznictví na háku to vypadá oboje skoro stejně, a jestli kupujete maso a uzeniny vakuované v supermarketu, poznáte rozdíl jenom podle etikety.  Jaký je tedy vlastně rozdíl mezi slaninou a špekem ? Slanina i špek – … Číst dál

Papriková slanina

Vepřová pečeně

Slaninu vložíme do vroucí vody a asi půl hodiny držíme na 90 stupních, po vyjmutí slaniny z vody ji necháme vychladnout a zatížíme prkénkem nebo deskou, aby byla plochá a rovná. Nakrájíme na kusy o hmotnosti 200-500g a opatříme očky z motouzu pro zavěšení do udírny. Slaninu pak potřeme paprikou rozředěnou v teplé vodě se … Číst dál

Anglická slanina

Vepřové maso

K přípravě použijeme vykostěné vepřové boky nasolené na sucho. Po vyjmutí jednotlivých žebírek až k chrupavkám upravíme maso do obdélníkového tvaru na kusy o váze asi 1 kilo a opatříme 2 očky, pak maso spaříme horkou vodou asi hodinu. Po ochlazení ho můžeme natřít rozmačkaným česnekem bez soli, rozmíchaným v rozvařeném škrobu s karamelem a … Číst dál

Česká slanina

Vepřové maso

Slaninu nasucho nasolenou 14 dní pouze opláchneme ve studené vodě, necháme okapat, nakrájíme na kusy o hmotnosti asi 200g, kusy zavěsíme na háčky a zavěšené na holích vložíme do vyhřáté udírny. Udíme při 50-60 stupních asi 6 hodin do citrónově žluté barvy.

Domácí uzená slanina

Uzení masa

Surovinou pro domácí slaninu je nasolené sádlo, u anglické slaniny pak nasolený bok. Obvyklé je solení na sucho po dobu 14 dnů, ale je možné i kombinované solení kratší dobu.Slaninu před uzením buď jen opláchneme ve studené vodě, nebo ji tepelně upravíme vařením. Po úpravě vybavíme jednotlivé kusy slaniny  jedním nebo dvěma očky u motouzu, … Číst dál

Solení sádla na slaninu

Škvaření sádla

Sádlo na slaninu vybereme podle toho, zda chceme mít tučnější nebo prorostlejší slaninu prorostlou masem. Sádlo oddělujeme od masa opatrně, aby se příčně nepořezalo, protože v hlubokých zářezech se slanina začíná nejdříve kazit. Ze sádla odřízneme krvavá místa, a části obsahující zbytky štětin. Velké díl rozdělíme na menší, okraje začistíme rovným řezem, a vyřízneme otvory … Číst dál