Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží

Domácí klobásy

Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy – vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků – vydržela i několik měsíců. Tipuju, že tyhle klobásy, které jsme udělali se zkazit … Číst celé

Vinná klobása ? Bývávala z masa

Kvalitní plnička klobás

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká – ba naopak – vypadala podezřele levně. Vinná klobása – 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak to za tyhle peníze … Číst celé

Jak na klobásy? S pořádnou plničkou

Kvalitní plnička klobás

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde – a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty samozřejmě nejen na bourání masa). K naložení … Číst celé

Podzimní uzení? Klobásy a dřevěná udírna!

Domácí klobásy - uzení

Jsou věci, které se nemění. I když je doba čím dál tím víc rychlejší, všude chytré mobily a vychytané appky, jsou věci ke kterým se prostě rádi vrátíte.  Moderní doba dorazila i mezi udírny a domácí klobásy.  I když jsme si vyzkoušeli několikrát udit v digitální elektrické udírně – a je to fakt těžká pohoda, … Číst celé

Domácí klobásy mají vlastní festival

Domácí klobásky

Název obce Sládkovičovo mi do nedávna vůbec nic neříkal.  Znělo mi to slovensky, a to bylo tak všechno. Situace se ale zásadně změnila, když jsme od Denisy dostali mailem zprávu o tom, že pořádají klobásový festival. A to rovnou už desátý ročník. Přiložené fotografie vypadaly úžasně, a tak jsme pochopili že tohle je událost. Sládkovičovo … Číst celé