Stavba udírny? Svépomocí

Stavba udírny svépomocí

Není to dlouho, co jsem byl svědkem bouřlivé debaty o tom jak správně na uzení masa. Kdyby kulisou téhle zuřivé debaty nebyla místní hospoda, dal by se tenhle dlouhý a hlasitý rozhovor při troše dobré vůle označit jako odborná debata technologů z oboru zpracování masa 🙂  Měl jsem vždycky uzení zafixovanou jako činnost, na které … Číst dál

Uzení masa v domácích udírnách

Uzení masa

Dnes v době mrazáků a potravinami narvaných supermarketů už to možná spoustě lidí nedochází, ale uzení masa není primárně kulinářskou záležitostí. Tedy dřív tomu tak nebylo – hlavní důvod pro uzení masa v domácích udírnách bylo jeho uchování na delší období. Když se zabijačka čuníka konala v lednu, bylo možné aspoň po nějakou dobu počítat … Číst dál

Zahradní gril s udírnou

Zahradní gril s udírnou

Co se týče přípravy zabijačkových dobrot a vepřového obecně, hodně lidí na to kouká hodně úzce, s klapkami na očích. Tak nějak mezi lidmi panuje názor, že pokud nebydlí na „echt“ vesnici a prase jim nechrochtá v chlívku, nemají šanci něco z tohohle ranku vůbec připravit.  Ruku na srdce, kolik opravdu těch opravdových zemědělců dneska vlastně vůbec ještě … Číst dál

Uzená žebra v digitální udírně

Grilovaná žebra

Jakmile se trochu na začátku podzimu zkazí počasí, člověk hned myslí na zabijačku J Teda na zabijačku, spíš na něco dobrého z ní. A shodou okolností jsme měli na víkend půjčenou novou elektrickou udírnu, ve které jsme si něco chtěli vyzkoušet. A protože to byla nenadálá akce, neměli jsme naložené maso na uzení. Vědět to dřív, … Číst dál

Škvarky v domácí udírně

Uzení masa

Vepřové domácí škvarky. Asi nic tak snadno nedokáže navodit dojem něčeho domácího, poctivě udělaného, po staru a dobře.  Asi i proto se dnes prodává úplně běžně v řeznictví vepřové hřbetní sádlo.  To opravdu k ničemu jinému než škvaření sádla a škvarků potřeba není.  I v dnešní moderní uspěchané době stojí za to lidem zajít k řezníkovi, koupit si pět … Číst dál

Vepřové ve vlastní šťávě? V udírně …

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Ne, opravdu jsme se nezbláznili, jak by se podle titulku mohlo na první pohled zdát.  Když děláte vepřové ve vlastní šťávě, jde hlavně o čistotu a dodržení teploty.  Té správné a po dostatečně dlouhou dobu. Když ale děláte tu samou věc už po padesáté po sobě, napadají Vás v hlavě myšlenky jak si práci co … Číst dál

Podzimní uzení? Klobásy a dřevěná udírna!

Domácí klobásy - uzení

Jsou věci, které se nemění. I když je doba čím dál tím víc rychlejší, všude chytré mobily a vychytané appky, jsou věci ke kterým se prostě rádi vrátíte.  Moderní doba dorazila i mezi udírny a domácí klobásy.  I když jsme si vyzkoušeli několikrát udit v digitální elektrické udírně – a je to fakt těžká pohoda, … Číst dál

Venkovní dřevěná udírna

Dřevěná udírna

Uzení masa je jednou z nejstarších používaných technik pro konzervaci masa a masných výrobků (uzenin). Logicky, je to relativně snadné, jak provozně, tak i stavebně. Třeba oproti konzervaci masa do plechovek ( potřebujete stroj na jejich zavírání) nebo zavařování do sklenic ( potřebujete sklenice a víčka) je uzení jednoduché, a používá se už od nepaměti. … Číst dál

Jaké dřevo do udírny?

Zahradní gril

Ať už si brousíte zuby na maso, ryby nebo sýry, něčím pod nimi budete muset zatopit. A jak zjistíte, co je k tomu nejvhodnější? Asi není překvapivé, že hlavní slovo ve vašem výběru by měl mít typ udírny, kterou máte. Pokud máte k dispozici moderní elektrickou udírnu, situace se vám značně zjednodušuje. Dnešní digitální udírny už mají … Číst dál

Vybavení zahradních udíren

Udírna

Na trhu dnes existuje spousta možností, jak si udírnu buď pořídit jako komplet, nebo si dovybavit udírnu vlastní konstrukce. najdete celou řadu příslušenství, které používat nutně nemusíte, ale které vám může podstatně ulehčit a zjednodušit práci s uzením masa a dalších dobrot. Patří mezi ně například generátory kouře, vysoušeče jídla, elektrická topná tělesa, podstavce pro … Číst dál