Teploměr do udírny

Teploměr do udírny

Při uzení masa byste se jen těžko dobrali k dobrému výsledku bez pořádného teploměru. Elektrické udírny mají teploměry zabudované a samy vám hlásí i hlídají, v jaké aktuální teplotě se maso udí. U ostatních typů udíren si ale teplotu musíte pohlídat sami. V takových případech je jen na vás, jaký druh teploměru k tomu zvolíte, zda tradiční analogový nebo moderní … Číst dál

Typy zahradních udíren

Udírna

Možná vás to překvapí, ale v dnešní době už pojem udírna neznamená jen velké zděné monstrum, které zabírá spoustu místa na zahradě. Dnes už můžete pohodlně udit i na menší zahrádce nebo třeba na chatě. Anebo pokaždé jinde, jak se vám to zrovna zlíbí. Nejen tohle jsou výhody moderních elektrických digitálních udíren, které v posledních letech ovládly … Číst dál

Uzení masa – proč a jak ?

Stavba udírny

Přemýšleli jste někdy nad tím, co to vlastně uzení je, co všechno obnáší, na co přesně se používá a kdo ho vymyslel? V dnešním článku najdete nejen odpovědi na všechny tyto otázky, ale určitě se dozvíte i další nové informace, které jste doteď o uzení ani netušili. Vezmeme to ale hezky postupně. Úprava masa uzením Uzení … Číst dál

Sádlo k uzení

Hřbetní sádlo

Na domácí zabijačce obvykle vepřové sádlo stahujeme až po rozdělení vepřových půlek na jednotlivé celky – kýtu, bůček, pečeni s krkovicí a vepřovou plec. Při snímání postupujeme tak,že sdálo odřezáváme a současně odtahujeme. K uzení upravujeme kusy sádla o hmotnosti 1-2 kg, u kterých hladkým řezem zarovnáme okraje. Upravené kusy nesmějí být náhodně znečištěny, s krvavými místy nebo se zbytky … Číst dál