Domácí šunka? Chutná jinak – je z masa!

Domácí šunka

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v lednici přes noc, bylo asi půl centimetru … Číst celé

Domácí šunka v šunkovaru

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle přejedlo. A pak jsou jídla, … Číst celé

Domácí šunka – co je víc?

Domácí šunka

Je po Vánocích a bylo by potřeba si trochu srovnat chuť od všeho sladkého cukroví, bramborového salátu a ( rybáři prominou)  mdlého masa třeboňského kapra. Bylo by fajn zakousnout něco, co chutná. Podle staré poučky – když to chutná jako maso, vypadá to jako maso, tak to asi bude maso – jsme na konec letošního … Číst celé

Domácí šunka se nikdy nepřejí

Domácí šunka

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není šunka jako šunka … Číst celé

Salámová šunka

Lovecký salám recept

Pokud nám zbyly kousky libového masa,  které jsme nezpracovali jinak, je možné z nich připravit jemnou salámovou šunku. Uvidíte, že se jedná o něco zcela jiného, než koupíte v běžném supermarketu. Pokud nám nevadí, že šunka je trochu tučnější, můžeme přidat i maso, které je trochu více prorostlé a s větším množství sádla. Šunka tak … Číst celé

Pražská šunka

Domácí šunka

Prvorepublikovou lahůdku – pražskou šunku – nemusíte draze kupovat v lahůdkářství. Pokud tedy máte chuť, vyzkoušejte si pražskou šunku udělat sami doma. Není to vůbec složité. Ingredience vepřové kýty , ideálně z mladého prasete. Klasikou je přeštické prase, důležité je však spíše stáří zvířete než jeho druh sůl a rychlosůl na kilo masa 10 g … Číst celé

Jak na domácí šunku

Domácí šunka

Výroba domácí šunky – lahůdky každé zabijačky – není vůbec technologicky náročná. Obavu z ní lidé mají především proto, že pracují s nejcennějšími částmi masa z poraženého čuníka, a spousta z nich tak dává přednost bezpečné konzervaci třeba v mrazáku. Přitom těžko najdete větší pochoutku než krásně šťavnatou a růžovou šunku. U doma dělané šunky … Číst celé

Šunkový salám

Šunkový salám

To, co se dnes prodává v supermarketech pod názvem šunkový salám má s tím opravdovým šunkovým salámem společné snad už jen jméno. Tenhle salám býval lahůdkou každé zabijačky, a právě v něm se zpracovávalo libové maso s malým množstvím vepřového tuku. Ingredience na šunkový salám kilo zadního hovězího masa půl kila libového vepřového ( může … Číst celé

Šunková tlačenka

Vepřová kýta

Na výrobu šunkové tlačenky budeme potřebovat 1,5 kg vepřové kýty 1kg vepřového plecka 1kg vepřové krkovice 1kg vepřového kolena 0,5 kg vepřové kůže 0,8 kg vývaru z masa 60g cibule na 1kg hmoty pak 30g soli, 2g pepře a 0,2g majoránky Postup Vepřové maso vařené do poloměkka vykostíme, odstraníme kůže a pokrájíme na kostky.  Vybíráme … Číst celé