Domácí šunka? Chutná jinak – je z masa!

Domácí šunka

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v lednici přes noc, bylo asi půl centimetru … Číst celé

Domácí šunka v šunkovaru

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle přejedlo. A pak jsou jídla, … Číst celé

Domácí šunka – co je víc ?

Domácí šunka

Je po Vánocích a bylo by potřeba si trochu srovnat chuť od všeho sladkého cukroví, bramborového salátu a ( rybáři prominou)  mdlého masa třeboňského kapra. Bylo by fajn zakousnout něco, co chutná. Podle staré poučky – když to chutná jako maso, vypadá to jako maso, tak to asi bude maso – jsme na konec letošního … Číst celé

Domácí šunka se nikdy nepřejí

Domácí šunka

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není šunka jako šunka … Číst celé

Salámová šunka

Lovecký salám recept

Pokud nám zbyly kousky libového masa,  které jsme nezpracovali jinak, je možné z nich připravit jemnou salámovou šunku. Uvidíte, že se jedná o něco zcela jiného, než koupíte v běžném supermarketu. Pokud nám nevadí, že šunka je trochu tučnější, můžeme přidat i maso, které je trochu více prorostlé a s větším množství sádla. Šunka tak … Číst celé

Pražská šunka

Domácí šunka

Prvorepublikovou lahůdku – pražskou šunku – nemusíte draze kupovat v lahůdkářství. Pokud tedy máte chuť, vyzkoušejte si pražskou šunku udělat sami doma. Není to vůbec složité Budete potřebovat : vepřové kýty , ideálně z mladého prasete. Klasikou je přeštické prase, důležité je však spíše stáří zvířete než jeho druh sůl a rychlosůl na kilo masa … Číst celé

Jak na domácí šunku

Domácí šunka

Výroba domácí šunky – lahůdky každé zabijačky – není vůbec technologicky náročná. Obavu z ní lidé mají především proto, že pracují s nejcennějšími částmi masa z poraženého čuníka, a spousta z nich tak dává přednost bezpečné konzervaci třeba v mrazáku. Přitom těžko najdete větší pochoutku než krásně šťavnatou a růžovou šunku. U doma dělané šunky … Číst celé

Šunkový salám

Šunkový salám

To, co se dnes prodává v supermarketech pod názvem šunkový salám má s tím opravdovým šunkovým salámem společné snad už jen jméno. Tenhle salám býval lahůdkou každé zabijačky, a právě v něm se zpracovávalo libové maso s malým množstvím vepřového tuku. Na šunkový salám potřebujeme : kilo zadního hovězího masa půl kila libového vepřového ( … Číst celé

Šunková tlačenka

Vepřová kýta

Na výrobu šunkové tlačenky budeme potřebovat : 1,5 kg vepřové kýty 1kg vepřového plecka 1kg vepřové krkovice 1kg vepřového kolena 0,5 kg vepřové kůže 0,8 kg vývaru z masa 60g cibule na 1kg hmoty pak 30g soli, 2g pepře a 0,2g majoránky Vepřové maso vařené do poloměkka vykostíme, odstraníme kůže a pokrájíme na kostky.  Vybíráme … Číst celé