Játrová paštika? Nejlepší je domácí

Domácí paštika z vepřového masa

Když slyším slovo paštika, vybaví se mi prostě Májka. Nic jiného nemám s tímhle slovem z dětství spojené jako tuhle malou plechovku se žlutým potiskem. Všechno ostatní jde stranou, tahle játrová paštika je prostě v hlavě zafixovaná jako etalon pro paštiky obecně. Kvalitní paštika tolik nezaujme barvou, ale… Nedávno jsem si jednu koupil – už … Číst dál

Zabijačkovou domácí paštiku zvládnete i bez zabijačky

Domácí paštika

Některé zabijačkové pochoutky bez zabijačky spácháte těžko. Ale najdou se i takové, které zvládnete pohodlně doma, v kuchyni. Mezi ně patří i domácí paštika. Při zabijačce všechny suroviny dodá sice sám poražený čuník, na druhou stranu se vůbec nejedná o neobvyklé suroviny, a koupíte je úplně běžně v každém řeznictví. Domácí paštika zhruba za hodinu … Číst dál

Domácí paštika z vepřového masa

Domácí paštika

Některé kusy vepřového jsou prostě na snězení na jednou příliš veliké. Typickým příkladem je třeba vepřová kýta. Děláme jí pravidelně na konci roku na grilu a letos jsme to s její velikostí prostě nějak přehnali. Skoro dvanáct kilo velký kus vepřového masa, navíc krásně libového, byl sice chuťově úžasný, ale pro normální rodinu prstě moc velký. Možná … Číst dál

Zabijačková domácí paštika

Domácí paštika

Pokud nejste milovníky prejtu nebo vepřových výpečků, můžete část masa obvykle využívané na tyto pochoutky zpracovat do domácí zabijačkové paštiky. Chuťově je asi nejvýraznější a chybí v ní játra – což spousta lidí nesnášející vepřové vnitřnosti ocení. Ingredience na domácí paštiku kilo vepřové plece bez kosti půl kila vepřového bůčku sůl a pepř mletý zázvor, drcený … Číst dál

Světlá játrová paštika

Domácí paštika

Světlá játrová paštika je tak trochu něco mezi játrovou a domácí paštikou.  Hlavní surovinou zůstávají stále vepřová játra, ale jsou doplněná o další druhy vepřového masa a koření. Ingredience na játrovou paštiku půl kila vepřových jater půl kila bůčku půl kila ramínka bez kůže dvě vajíčka půl litru mléka deci smetany na vaření deci polohrubé mouky sůl a … Číst dál

Domácí paštika

Domácí paštika

Tento druh paštiky se na domácí zabijačce drží přeci jen více než recept na játrovou paštiku. Důvodů je více – domácí paštika je chuťově zajímavější díky více typům použitého masa, a spotřeba jater na kilo paštiky je nižší. Játra totiž potřebujeme i v jiných zabijačkových pochoutkách a někdy se jich prostě nedostává. Navíc můžeme do paštiky … Číst dál

Játrová paštika

Domácí paštika

Játrová paštika patří k těm nejčastějším zabijačkovým receptům,  a využíváme pro ní hlavně vepřová játra, která ne všichni zrovna jako maso milují. Její příprava je jednoduchá, a dělá se obvykle na konci zabijačky. Ingredience vepřová játra 10 vajec na kilo jater vepřové sádlo ( v poměru k játrům 1:1) sůl a pepř Recept na játrovou … Číst dál

Paštikové koření

Domácí paštika

Paštikové koření samozřejmě můžete koupit už hotové v obchodě, ale protože mluvíme o domácí zabijačce, je lépe si recept připravit sami podle vlastní chuti. Je to levnější (o hodně) a chuťově si jej můžeme zcela přizpůsobit. Domácí paštika s ním získá zajímavou chuť, kterou ty kupované z obchodu nikdy mít nebudou. Složení paštikového koření je následující 1 … Číst dál

Domácí paštika do skleniček

Domácí paštika

Je potřeba rozlišit dvě věci, když vyrazíte někam na nákup. Domácí uzeniny, na které narazíte ve většině obchodů, z logiky věci nemůže být domácí. Zamhouřit oči by se daly ještě nad nějakým farmářským trhem, ale v supermarketu prostě domácí věc nekoupíte. Do stejného pytle pak házíme všechno co se jmenuje farmářský, babiččin, staročeský a podobně. … Číst dál