Vepřová kýta? Recepty pro začátečníky

Každý, kdo někdy přemýšlel o nejlepším kusu masa z celého prasete musel narazit na kýtu. Na vepřovou kýtu. Teď nemyslím tu, kterou koupíte pěkně vykostěnou a úhledně zabalenou v regálu nějakého supermarketu – což mimo jiné znamená to že bude dost pravděpodobně z Polska 🙁 . Myslím pořádný kus masa. Takový kýta totiž bude vážit počítejme nějakých 8-12 kilo, podle velikosti čuníka. A udělat správně takový velký kus masa, to už je tak trochu výzva.

Vhodný kus masa? Ano, vepřová kýta

Pokud pořádáte nějakou akci pro více lidí – může to být oslava narozenin, zahradní párty nebo cokoli jiného, kde se Vám sejde kupa lidí  – může být vepřová kýta docela vhodným druhem masa. Na takové akci by mělo maso které děláte splňovat několik základních podmínek:

  • Pořádný kus masa
    Když budete mít malou vepřovou kýtu, bude vážit kolem 8 kilo, a úplně běžně může mít i daleko daleko víc. A z téhle váhy masa se už přeci jen pár lidí nají. Takže takové větší zahradní grilování pro 20-30 lidí maso z kýty krásně pokryje
  • Maso musí být libové
    Co si budeme povídat, tučné maso neletí.  Ne každý má rád pečený bůček, asi uslyšíte výraz „fuj, tlustý“. Řekl bych že tohle je pozůstatek školních jídelen a řečí o zdravém životním stylu, který z masa které není úplně libové udělal třídního nepřítele. Připravte se na to, že na grilování kde budete dělat bůček už příště nikdo nedorazí a nebo s klobásou v ruce. Takže libové maso – a tady se ta kýta přímo nabízí . Možná namítnete že vepřová kýta má suché maso. Nic Vám nebrání maso prošpikovat. Libové ale bude jíst každý
  • První dojem rozhoduje
    Co myslíte? Sklidí větší úspěch maso, které děláte pod zavřeným poklopem grilu? A nebo získá více bodů za dojem krásný kus rožněné kýty, která se před zraky všech přítomných otáčí nad ohněm a krásně voní ? Vsaďte se že B je správně. Lidi kolem prostě musíte navnadit, musí dostat hlad  🙂

Velký kus masa není pro začátečníky?

Chybami se člověk učí. Ale udělat chybu zrovna s deseti kily úžasného vepřového se asi nebude chtít nikomu. Máme tedy recept pro začátečníky , jak potížím předejít . Je fajn si to nejdříve zkusit nanečisto. Nemusí to být zrovna vepřová kýta, může se jednat o jiný druh masa, nedělený, jeden velký kus. Na tom si můžete vyzkoušet, jak dlouho asi maso péct tak, aby zvenku nebylo spálené a zároveň uvnitř nedopečené.

Naučte se regulovat žár na kterém pečete.  Ne každý má tak velký plynový gril kde si knoflíkem nastavíte přesnou teplotu a jdete na tři hodiny pryč. Přeci jenom je kýta kus masa, a do většiny grilů se nevejde. V případě, že děláte kýtu na ohni, doporučuju zapomenout na plápolavé plameny a dělat maso jen na rozpálených oharcích – žhavém uhlí. Daleko snáze docílíte dobrého propečení, a zároveň nespálení horních vrstev masa.

Vepřová kýta

Hlavní trik? Maso postupně odkrajujte. Logicky se Vám propeče nejdříve vnější vrstva masa než to co je u kýty u kosti. Jen opravdový začátečník by chtěl kýtu péct v celku celou najednou. Plátky masa budou dobře propečené, nebudou spálené ale šťavnaté . A věřte že až vezmete nůž do ruky, bude se na takhle dělanou kýtu stát fronta 🙂 Lhostejno zda jste začátečník nebo profesionální kuchař. A poslední rada – koupit hotovou naloženou kýtu je sázka na jistotu. Takové vepřové totiž už bude tepelně opracované ( nejen naložené ) a Vám odpadne starost, jak propéct maso až ke kosti. Což může pro někoho být docela zásadní potíž. V zásadě jde tady o to kýtu jen prohřát, jako by dodělat, dopéct. Nálev, ve kterém tohle maso bývá naložené, je klasický solný, a nijak chuť masa nezkazí. Nebo jsem zatím na takovou nenarazil. A hotoví jste krásně tak za hodinu, hodinu a půl. A to se nechá. Nejen péct, ale i jíst … 🙂

Napsat komentář