Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí „Hezky česky“ špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami potřebnými k výrobě špekáčků, ale mlhavě jsme vzpomínali, že hlavní surovinou pro jejich výrobu je maso. A dostat se i se zpracováním na necelých 70,- Kč za kilo ? To znělo jako Mission impossible. A taky že bylo.

Buřty jedině poctivé a z masa

Když jsme doma otevřeli řeznickou kuchařku, tušení se potvrdilo. Na špekáčky potřebujete vlastně jenom maso. Hovězí přední a zadní, libové vepřové, pak bůček a hřbetní sádlo. Samotné hovězí maso tvoří skoro 70% hmotnosti surovin – zbytek připadá na sádlo. Žádná z uvedených surovin nestojí 70,- Kč za kilo. Jak se tedy řetězec na tu cenu dostane fakt netušíme. Ale napadlo nás si ten recept vyzkoušet. V sobotu odpoledne doma. Jen tak. Jak vlastně takové špekáčky z masa chutnají?

Podle staré řeznické kuchařky potřebujete na špekáčky 2 díly předního a jeden díl zadního hovězího, 3 díly libového vepřového (třeba plec), 1 díl vepřového bůčku a 3 díly špeku . Z koření pak klasiku – pepř, sůl, sladkou pariku, muškátový ořech, česnek a vodu. Existují i jiné postupy – třeba tehle recept na domácí buřty, ale my zvolili 70 let starou klasiku.

Cena za domácí buřty je vyšší, ale stojí to za to

Připravené vepřové maso ještě z poslední zabijačky stačilo vytáhnout z mrazáku

Vepřové maso

Pro hovězí jsme museli do masny. Cena 140,- Kč za kilo se jeví tak trochu šíleně. Jak se můžou dostat u špekáčků na cenu 70,- Kč za kilo ? Nechápu.

Hovězí na špekáčky

Napsat komentář