Domácí šunka? Chutná jinak – je z masa!

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v lednici přes noc, bylo asi půl centimetru vody, kterou šunka pustila. Už nebyla tak krásně soudržná, a barva už také nelákala. Za 159,- Kč bych od šunky označené jako výběrová čekal trochu víc. A tak jsme dostali nápad si jí udělat doma sami.

Pokud jednou ochutnáte domácí šunku, jinou už do pusy nedáte

Vepřovou kýtu jsme doma měli v mrazáku ještě z poslední zabijačky – pro toho, kdo nezabijí a maso kupuje vychází kilo kýty kolem 130,- a to je pořád levnější než šunka z obchodu. A tím vlastně výčet hlavních surovin končí. Protože šunka je z masa. Ne ze soji, ne z mouky, ne z druběžích kůží. Dál už potřebujete jen sůl a med. A to se doma vždycky najde.  Na kilo masa potřebujete 12 gramů soli, dále pak totéž množství rychlosoli ( ale je možné je nahradit solí běžnou) , lžíci medu a asi dvě deci vody (podle potřeby) Vepřovou kýtu nakrájíme na kostičky asi 1-2cm velké . Část kýty si na hrubo nameleme, nebo nastoruháme nožem. Nahradí nám to pojivou spojku známou třeba z domácích klobás, kde je tvořena hovězím.

Vyrábíme domácí šunku krok za krokem

Nakrájenou kýtu osolíme a přidáme med . Pečlivě vše prohněteme, necháme asi 20 minut odstát a hnětení pak opakujeme, dokud maso nezačne poštět „šťávu“.

Podle potřeby přidáváme vodu tak, aby směs byla lepivá. Tady jsou ruce nenahraditelné, míchání nějakým kuchyňským strojem by jako rukama nebylo, a navíc by bylo další nádoby na mytí.  Směs pak dáme na jeden den odpočinout do lednice.

Domácí šunka
Směs na šunku

 

Směs na šunku

Co na výrobu domácí šunky potřebujete je speciální nádoba – šunkovar.  Nějak nemáme důvěru k plastům a tenkým plechům a tak jsme si pořídili tenhle šunkovar – vypadá sice dost neohrabaně a staře – ale to vůbec nevadí, řekl bych že nás přežije 🙂 Šunkovar jsme vyložili potravinářskou folií, aby šla šunka dobře z formy. Pak už jen silně stáhnout víko nádoby, a nechat ještě v lednici tak hodinu stát.

Šunkovar

 

Celý šunkovar pak ponoříme do vody teplé 75 stupňů – ne více. Necháme tak asi hodinu a půl . Teplotu je potřeba pozorně sledovat – pokud bude příliš vysoká, vypadne nám jen kus dobře uvařeného vepřového masa – a my přeci děláme domácí šunku !

Pak je dobré celou nádobu rychle zchladit – třeba ve studené vodě, a pak nechat pomalu vychladnout. Teprve úplně chladnou šunku můžeme vyndat a ochutnat.

A tohle je výsledek – domácí šunka z masa , která chutná trochu jinak než ta kupovaná

Pozor – aby nedošlo ke zmatení pojmů. Zabijačková domácí šunka se dělá uzením z celé vepřové kýty, a udí se a dále suší – tady je postup a recept na domácí šunku. Šunka ze šunkovaru je dělaná z krájeného masa, je vždy bez kosti, a jedná se o uzenářský výrobek

5 komentářů u „Domácí šunka? Chutná jinak – je z masa!“

  1. Dobře se to dusí s přístrojem na souse-vide nebo v elektronickém zavařovacím hrnci. Tyto přístroje sami drží nastavenou teplotu i čas.

    Odpovědět
    • Ty budes asi hlava pomazana. Za prve se k tomu pouziva teplomer a za druhe, my treba mame na varici regulovatelny vykon/zapinani okruhu v 10ti stupnich. Tak kdyz to nebudes palit na plny kotel, tak mozna i 75° bude.

      Odpovědět

Napsat komentář