Pečené koleno se nikdy nepřejí

Pečené vepřové koleno

V polovině srpna vrcholí čas letního grilování, a Češi grilování milují. Když pomineme reklamní masáž o kvalitě hovězího steaku (ideálně ze zahraničí a za dost šílené peníz ) která se na nás hrne z televize z úst kuchařských i jiných estrádních celebrit, tak nejčastějším masem,končícím na roštu grilu bude vepřová krkovice. Pečená je rychle, dobře se … Číst dál

Pečený bůček? V létě?

Pečený vepřový bůček

Zní to divně – venku panuje vedro, a kdo by v takovém horku měl pomyšlení na pečený bůček. Ale i v létě můžete tohle naprosto neprávem opomíjené vepřové maso využít – na grilu. Vždyť grilování k létu patří, a maso dokážete připravit výrazně zajímavěji než klasický pečený bůček s houskovým knedlíkem. Stačí jen trocha fantazie, a strčíte … Číst dál

Jak uvařit ovar

Domácí zabijačka

Vepřový zabijačkový ovar je jedna z mála zabíjačkových pochoutek, která pronikla do běžné kuchyně. Návod na ovar je totiž tak strašně jednoduchý, že udělat si ho doma není prakticky vůbec žádný problém, stačí mít jen správné vepřové – a i tady máte velký stupeň volnosti, jaké vlastně zvolit. Někdo má rád libovější, někdo zase naopak tvrdí … Číst dál

Uzené koleno

Vepřové koleno

Jen málokterý druh vepřového masa je tak neprávem opomíjené jako vepřové koleno. A úplně zbytečně.  Co lidi z vepřového nejvíce nakupují se krásně pozná podle reklamních letáků  supermarketů. Jednoznačně vedou vepřové kotlety následované vepřovou kýtou , pak sem tam bůček. Ale vepřové koleno – to aby člověk pohledal.  A přitom je to takové lahůdka – … Číst dál

Vepřové ve vlastní šťávě? V udírně …

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Ne, opravdu jsme se nezbláznili, jak by se podle titulku mohlo na první pohled zdát.  Když děláte vepřové ve vlastní šťávě, jde hlavně o čistotu a dodržení teploty.  Té správné a po dostatečně dlouhou dobu. Když ale děláte tu samou věc už po padesáté po sobě, napadají Vás v hlavě myšlenky jak si práci co … Číst dál

Vepřová kýta 416,- Kč kilo

Vepřová kýta

Minimálně jednou týdně mi dojme reportáž (obvykle pocházející z České televize) o tom, jak jsou na tom chovatelé prasat špatně a jak se díky cenám nastaveným velkými obchodními řetězci vlastně vepřové maso vůbec nevyplatí produkovat. Pak si samozřejmě rychlým střihem přihřeje svou politickou polívčičku nejmenovaný senátor a funkcionář Agrární komory s proslovem o dotovaných dovozech … Číst dál

Pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí – pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být grilované.  Zapomeňte na drahé argentinské … Číst dál

Uzené maso

Uzené maso - koleno

Nedávno jsem byl svědkem (a později i přímým účastníkem) docela bouřlivé diskuse o uzení, uzeninách a nakonec i o uzeném mase. Nebyla to překvapivě diskuze u piva v hospodě, ale při rodinné oslavě.  A tak byla sestava diskutujících poměrně rozmanitá – od jednoho vegana(to byl jeden extrém) přes několik úplně běžných jedlíků čehokoli co je dobré … Číst dál

Jak udit maso ?

Uzené maso

Na výrobě domácích uzenin, a na zpracování masa doma obecně je pěkné jedno –  každý ho dělá po svém. A při uzení je to úplně stejné – jak správně udit maso je otázka diskutovaná už mnohokrát. Vzpomněl jsem si na to při pohledu na fotky uzeného masa, které nám poslal pan Jirka (zpětně ještě jednou … Číst dál

Uzení masa v mašince

Uzené maso

Několik týdnů po zabijačce je ten nejlepší čas na uzení vepřového masa. Koukněte na krásné fotografie, které jsme získali od jednoho majitele krásné udírny ve tvaru lokomotivy. Topí se v ní postaru klasickým kusovým dřevem, a rozhodně je to alternativa pro ty, kteří si plánují doma třeba vlastní zahradní dřevěnou udírnu. Tahle udírna je totiž celá … Číst dál