Domácí klobásy podle mého nemá cenu dělat z méně jak pěti kil masa. Důvodů, proč tuhle hodnotu považuju za nejmenší možnou je víc. Tím prvním je mytí nádobí – jeho totiž úplně stejně, jestli klobásy děláte ze dvou nebo z deseti kil masa. Když že tedy mlýnek na maso nebo nabíječku musíme mýt, ať už to tedy stojí za to. Další důvod je podobný – když klobásy udíme. Udírnu musíte roztápět stejně, ať do ní dáte klobás deset nebo padesát. A dřeva spálíte také podobně, strávený čas je stejný.
Hlavní důvod je ale jiný – pokud je domácích klobás málo, hrozně rychle zmizí. Samozřejmá je ochutnávka po dokončení, sem tam někdo přijde na návštěvu, sem tam vyrazíme někam my. A domácí klobásy jdou vždycky vděčným dárkem.
Zavařování klobás do sádla? Prostě stará klasika
Klobása se samozřejmě kazí, a domácí klobásy se bez éček kazí ještě rychleji. Klasické uzení je sice fajn, ale do lednice se klobásy také vždycky nevejdou. Navíc v domácí udírně vyuzené klobásy mají dar vyudit následně svou intenzivní vůní i celou ledničku. Přichází otázka, jak uchovat větší množství klobás tak, aby vydržely, a ideálně co nejdéle. Klasickou cestou je celkem běžné zavařování klobás – buď ve slaném láku, nebo v masovém vývaru. Samozřejmostí je pak následná sterilizace uzavřených sklenic. My však chtěli vyzkoušet ještě trochu starší, klasičtější postup – zavařování do sádla.
A když je domácí sádlo, není co řešit
Domácí sádlo? Klasika! Konzervace masa a uzenin do vepřového sádla je starou metodou, jak uchovat potraviny i bez mrazáku nebo chladničky. Odpadá zde nutný proces sterilizace jako u zavařování, a použít je možné vlastně jakoukoli vhodnou nádobu. My sáhli po krásně vypadajících sklenicích s drátěným uzávěrem a skleněným víčkem. Když už domácí klobásy, tak ať to i pěkně vypadá.
Samotné vepřové sádlo jsme vyškvařili předem, klobásy s ním pak zalévali přímo ve sklenicích. Jde to snadno a rychle, počítejte ale s jeho celkem velkou spotřebou – na deset litrových sklenic jsme spotřebovali vyškvařené vepřové sádlo z 8 kilo hřbetního sádla. Ale zase bylo dost škvarek 🙂
![Domácí klobásy z mlýnku](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/domácí-klobásy-385.jpg)
Klobásy jsme kompletně udělali na našem novém mlýnku na maso. Je to Porkert č.32 a po pravdě je to skvělý stroj. Maso připraví úžasně , jak na hrubé , tak na jemné mletí. A funguje výborně i jako plnička klobás. Prostě úžasné zařízení 🙂
![Plnička klobás](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/domácí-klobásy-393.jpg)
![Domácí klobásy](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/domácí-klobásy-420.jpg)
Takhle vypadají hotové domácí klobásy. Ještě je potřeba je pěkně vyudit, a samozřejmě několikrát ochutnat
![Uzení klobás](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/domácí-klobásy-378.jpg)
Asi nejzdlouhavější část celé výroby – uzení domácích klobás zabere pěkných pár hodin, a nejde nějak moc urychlit. Pokud tedy nepoužijete všelijaká zázračná Éčka, po kterých klobásy vypadají po pěti minutách uzení jako že jsou v udírně týden …
![Domácí klobásy ve sklenicích](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/domácí-klobásy-423.jpg)
Domácí klobásy narovnáme do sklenic. Snažte se jich tam dát co nejvíce, ale tak, aby šly jednotlivé klobásy snadno vytáhnout
![Zalití klobás sádlem](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/domácí-klobásy-407.jpg)
Klobásy pak opatrně zalijeme rozupuštěným vepřovým sádlem. To nemusí být vařicí, ale mělo by být dostatečně tekuté, aby se dostalo ve sklenici úplně všude
![Klobásy a sádlo](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/domácí-klobásy-408.jpg)
Takhle vypadají klobásy krátce po zalití sklenic vepřovým sádlem . Teď je potřeba jen nechat vychladnout
![Hotové klobásy v sádle](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/domácí-klobásy-415.jpg)
Hotové domácí klobásy v sádle. Můžeme dát ještě sterilizovat do horké vody , my už je ale nechali takto. Zkazit se určitě nestihnou…