Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká – ba naopak – vypadala podezřele levně. Vinná klobása – 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak to za tyhle peníze můžou vyrobit ? Výroba není složitá, recept na vinnou klobásu se skládá z několika málo surovin.
Bez správného masa vinnou klobásu neuděláte
Potřebujete vepřové plecko – to přídíte kolem 90-100,- Kč za kilo. Dál pak přední hovězí, to vychází kolem 140-150,- Kč za kilo. No, a vepřový bůček bez kosti se také pohybuje kolem 90-100,- korun za kilo. Kde máte koření, střívka, práci, manipulaci a skladování ? Něco je asi jinak 🙂 Jak vlastně taková vinná klobása dělaná podle starého receptu chutná ? Nezbývá než vyzkoušet.
Poměr masa na vinné klobásy: 4:1:2
Potřebujete čtyři díly vepřového plecka, jeden díl předního hovězího a dva díly vepřového bůčku bez kosti. Veskrze samé dobé masíčko 🙂
![Maso na vinnou klobásu](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-329-1.jpg)
Maso pak pokrájíme na kostky, aby se nám v mlýnku na maso dobře mlelo. Používáme klasický ruční mlýnek na maso, žádnou elektriku. Takové krásná maso – snad i škoda ho mlýt 🙂
![Krásné vepřové](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-333-1.jpg)
Mezi tím si namočíme do mléka housky ( nebo rohlíky). Pozor, neměl by na nich být mák
![Housky namočené v mléce](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-336-1.jpg)
Mleté hovězí má krásnou barvu. Budeme ho potřebovat na vymíchní hovězí spojky – bez té klobásy prostě neuděláte
![Mleté hovězí - na spojku do vinné klobásy](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-337-1.jpg)
Všimněte si rozdílu mezi barvou mletého hovězího, a mletého vepřového. Je jasné, které maso asi bude tučnější …. 🙂
![A mleté vepřové](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-338-1.jpg)
Pomeleme i zlehka vyždímané housky, které jsme namočili v mléce. Melte je až na konec, krsáně vyčistí tělo mlýnku a snáze se pak bude mýt.
![Mleté housky namočené v mléce](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-339-1.jpg)
Podle čeho se vinná klobása jmenuje vinná klobása ? Fotografie níže napoví …. Žádné chemické sajrajty, normální víno
![Vinná klobása rovná se bílé víno.](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-342-2.jpg)
Vymícháme z hovězího jemnou spojku. Ta nám palk vinné klobásy bude držet pohromadě
![Hovězí spojka](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-343-1.jpg)
Tak takhle vypadá směs na naše klobásy. Oproti jiným domácím klobásám je relativně jemná a homogenní. Vypadá tak trochu jako paštika
![Masová směs na vinné klobásy](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-346.jpg)
A už to jede – naše nová plnička klobás v akci. Oproti plnění mlýnkem na maso je to rychlost přímo kosmická – určitě budete plničku klobás délé mýt, než jí budete nabíjet klobásy.
![Plnička klobás v kaci](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-349-1-681x1024.jpg)
No, a je hotovo.Tyhle vinné klobásy mají krásnou, růžovou barvu. Nejsou moc podobné těm světle béžovým věcem, které jsme viděli v supermarketu. Asi budou i jinak chutnat
![Hotové vinné klobásy](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-350-1.jpg)
No, a my máme rádi tuhle klobásu pečenou. Klasicky ve storuhance. A opravdu je mooc dobrá
![Pečená vinná klobása](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/vinná-klobása-352-1.jpg)
Žádný elektrický mlýnek,co je tedy na obrázku?