Domácí klobásy – český národní sport?

Člověk by řekl, že výroba domácích uzenin už pomalu odešla se starými mistry řezníky. Za mých mladých let bylo na vesnici úplně normální, že jste znali svého řezníka. A tím nemyslím, že jste věděli kde má obchod – tehdy to bylo všechno tuším pod Jednotou. Znali jste ho jménem, a věděli jak vypadá. Když jste šli ráno do školy a potkali ho cestou na autobus, věděli jste že jste potkali řezníka.  Po pravdě už si nepamatuju, že by v masně co prodával vysely nějaké extra domácí uzeniny – vlastně jediné co si pamatuju jsou špekáčky a párky ve vysoké červené plechovce 🙂 . Ale určitě je dělal – nosil nám – tedy dědovi –  je pak zabalené v mastném papíře. Dneska tak nějak odhaduju, že je dělal jako melouch, podomácku.

Domácí klobásy chutnají nejlépe, to je jasné

I o to víc zahřeje u srdce, když zjistíte že takhle to má daleko více lidí, ne jen já. Když jsme na náš zabijačkový web pověsili první fotky z výroby domácích klobás ( viz text. Klobásy recepty a domácí výroba), začaly nám chodit na FB fotky od celé řady lidí, kteří si klobásy i další uzeniny doma sami dělají. A většina z nich to má jako koníčka, někdy spíš koně.

Krásné fotky nám o víkendu přišli od Honzy. Jak nám pak napsal, s klobásami vlastně začíná, ale začátek je to myslím hodně, hodně slušný – konec konců posuďte nakonec sami. Jestli tyhle klobásy chutnají alespoň z desetiny tak dobře jako vypadají na fotkách , hodnotil bych je kvalitou „k sežrání“ :). Maso Honza nakládá na 3 dny, pak pomele na mlýnku a přidává koření. Směs na klobásy pak nechá odležet, a udí v udírně 5-6 hodin, následně povaří a  znovu nechá oschnout na 2-3 v udírně. Výsledek ? Koukněte sami

Napsat komentář