Jak na klobásy? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde – a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty samozřejmě nejen na bourání masa). K naložení uzeného totéž. A na tlačenku je potřeba velká naběračka.
Pak ale existuje celá skupina výrobků, u kterých se vyplatí přemýšlet, jestli na ně nepořídit něco trochu speciálně zabíjačkového. Pokud totiž děláte větší množství jitrnic ( a ruku na srdce, kdo nedělá ?) nebo jelit , musíte mít při jejich plnění ten správný “střívka plnící řeznický grif”. Když ho nemáte, nejde to. Třeba u domácích klobás pak vždy nastupuje nějaká mechanizace.
Úplně nejjednodušší možnost je použít ruční mlýnek na maso s příhodným klobásovým nástavcem.  Tady ale trochu nastává problém s objemy – málokterý mlýnek na maso má dostatečně velký zásobník na masovou směs –  a tak když děláte třeba dvě stovky jitrnic a stovku jelit, práce moc rychle od ruky neodsýpá. A co jde pomalu, to nebaví 🙁 A málokdo má doma zrovna Porkert 32 🙂
Další možností je použití nějakého domácího robota – ale tady je problém tentýž, zásobník na hmotu je relativně malý, a práce jde pomalu. Navíc časté zapínání a vypínání – třeba při plnění domácích jitrnic – motoru takového kuchyňského robotu moc nesvědčí a je dobře možné, že větší várka jitrnic bude tím posledním, co na něm (ne)uděláte ..

Plnička klobás – stroj k neutahání

Mám rád jednoduché věci. Obvykle totiž fungují. Žádné multifunkční zázraky, které vám umelou maso, zamíchají těsto, odšťavní zeleninu a já nevím co ještě. V jednoduchosti je prostě krása, to mi nikdo nevymluví. A podobně to je i u plničky klobás. Pokud totiž koupíte pořádnou, žádný asijský plastový bastl, musí se vám vyplatit. Jednak s ní jde práce neuvěřitelně rychle od ruky, a druhak – určitě Vás přežije. Takže pokud budou klobásy nebo jitrnice dělat i Vaše děti , vždycky si na Vás vzpomenou – a už jen to za to bude stát.

https://www.youtube.com/watch?v=ami–zrTar4

Někde plničce říkají nabíječka klobás, jinde zase řeznická narážečka. Ale jedná se stále o stejného , a velice užitečného pomocníka při výrobě čehokoli, co se dává do střívka.  Diskutovat ještě můžeme o rychlosti u jitrnic, ty se dělají jedna po druhé. Co ale třeba u takových klobás, které děláte na celou délku skopového střívka, dokud stačí. Tohle už rukou neuděláte – a nehledě na to, že většina směsí na klobásy je výrazně tužší než jitrnicová směs.

0 0 vote
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x