Domácí šunka – recept

Šunka

Úplně na začátek – nebudeme tady mluvit o kuřecí, krůtí nebo dokonce vaječné šunce. Správná domácí šunka by měla být z vepřového masa. Takže žádná parodie na šunku tak jak je zvykem v tuzemských supermarketech.  Recept na domácí šunku – jasně že vepřovou – je krátký, jasný a pochopí ho i malé dítě.  Tyhle krásné … Číst dál

Uzená šunka s kostí

Domácí šunka

Nasolenou a proleželou šunku opláchneme ve vodě a pak ji necháme asi 2 hodiny prohřát ve vodě 40-50 stupňů teplé. po prohřátí jí zavěsíme na háček za patní kost, necháme okapat. pak oškrábeme kůži od zbytků nečistot a zavesíme do udírny. Udíme 8-12 hodin asi při 75 stupních, dokud šunka nezíská zlatožlutou barvu.

Rolovaná šunka

Domácí šunka

Solenou a dobře proleželou šunku vykostíme, kromě kolena, které ponecháme vcelku u šunky. Při vyjímání stehenních kostí kýtu opatrně podélně rozřízneme, aby se lépe rolovala. Dobře upravenou a očištěnou šunku začneme od středu směrem ke kolenu rolovat asi na prst od sebe tlustým motouzem. U kolena motouz dobře zavážeme a motouzem se vrátíme opět ke … Číst dál

Domácí uzená šunka bez kosti

Domácí šunka

Nasolenou a proleželou šunku po odříznutí kolínka vykostíme a rozdělíme na jednotlivé šály masa. Získané kusy masa zarovnáme, seřízneme přebytečný tuk a kůži a necháme prohřát ve vodě 40-50 stupňů teplé. Po prohřátí necháme maso okapat a udíme. Domácí šunku udíme obvykle velmi mírně, aby chuť uzení nebyla přiliš výrazná. Šunku totiž považujeme za exklusivní … Číst dál