Na výrobu šunkové tlačenky budeme potřebovat
- 1,5 kg vepřové kýty
- 1kg vepřového plecka
- 1kg vepřové krkovice
- 1kg vepřového kolena
- 0,5 kg vepřové kůže
- 0,8 kg vývaru z masa
- 60g cibule
- na 1kg hmoty pak 30g soli, 2g pepře a 0,2g majoránky
Postup
Vepřové maso vařené do poloměkka vykostíme, odstraníme kůže a pokrájíme na kostky. Vybíráme ty libovější kusy masa, jedná se asi o nejméně tučnou tlačenku. Třeba ovarové koleno určitě nepoužijeme celé, ale jen ty libovější kusy. Zcela měkké vařené vepřové kůže umeleme na masovém stojku na jemno. Vývar z masa procedíme a zbavíme tuky, a přilijeme do nádoby s nakrájeným libovým masem, umletou vepřovou kůží, nastrouhanou cibulí, solí i kořením.
Šunkovou tlačenku pak plníme do připravených obalů, zavážeme a vaříme při teplotě asi 90 stupňů 2-2,5 hodiny. Uvařené tlačenky opláchneme ve vodě, rozložíme k vychladnutí a zatížíme, aby měly plochý tvar.