Domácí uzená slanina

Surovinou pro domácí slaninu je nasolené sádlo, u anglické slaniny pak nasolený bok. Obvyklé je solení na sucho po dobu 14 dnů, ale je možné i kombinované solení kratší dobu.
Slaninu před uzením buď jen opláchneme ve studené vodě, nebo ji tepelně upravíme vařením. Po úpravě vybavíme jednotlivé kusy slaniny  jedním nebo dvěma očky u motouzu, případně použijeme kovové háčky.

Použijeme li k úpravě slaniny papriku nebo karamel, udíme ji buď studeným kouřem 2-4 dny, podle velikosti kusů sádla, nebo teplým kouřem asi 60 stupňů teplým po dobu 4-8 hodin, až do získání zlatožluté barvy. Teplota nikdy nesmí přestoupit 70 stupňů, aby neodkapával tuk.

Po osušení slaniny při malém vývinu kouře podle potřeby skropíme piliny nebo dřevo vodou, abychom dosáhli hustého kouře.

5 1 vote
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x