Na domácí zabijačce obvykle vepřové sádlo stahujeme až po rozdělení vepřových půlek na jednotlivé celky – kýtu, bůček, pečeni s krkovicí a vepřovou plec. Při snímání postupujeme tak,že sdálo odřezáváme a současně odtahujeme. K uzení upravujeme kusy sádla o hmotnosti 1-2 kg, u kterých hladkým řezem zarovnáme okraje. Upravené kusy nesmějí být náhodně znečištěny, s krvavými místy nebo se zbytky štětin.
V případě, že neplánujeme sádlo použít k uzení (v poslední době čím dál častější, zvláště u kategorie „metrákových prasat“), je možné použít i ořezávání. Kusy takto zpracovaného sádla bývají obvykle tenčí a nehodí se pak na nic jiného než na škvaření sádla, případně pak na výrobu speciálních domácích uzenin – především pak slanin.
Čím dál časteji pak u průmyslově krmených prasat pořádné bloky sádla úplně chybí – jednak díky druhům pěstovaných vepřů, hlavně však díky jejich nízské jateční hmotnosti při jejich porážce na jatkách.