Sádlo k uzení

Sádlo k uzeníNa domácí zabijačce obvykle vepřové sádlo stahujeme až po rozdělení vepřových půlek na jednotlivé celky - kýtu, bůček, pečeni s krkovicí a vepřovou plec. Při snímání postupujeme tak,že sdálo odřezáváme a současně odtahujeme. K uzení upravujeme kusy sádla o hmotnosti 1-2 kg, u kterých hladkým řezem zarovnáme okraje. Upravené kusy nesmějí být náhodně znečištěny, s krvavými místy nebo se zbytky štětin.
V případě, že neplánujeme sádlo použít k uzení (v poslední době čím dál častější, zvláště u kategorie "metrákových prasat"), je možné použít i ořezávání. Kusy takto zpracovaného sádla bývají obvykle tenčí a nehodí se pak na nic jiného než na škvaření sádla, případně pak na výrobu speciálních domácích uzenin - především pak slanin.
Čím dál časteji pak u průmyslově krmených prasat pořádné bloky sádla úplně chybí - jednak díky druhům pěstovaných vepřů, hlavně však díky jejich nízské jateční hmotnosti při jejich porážce na jatkách


Fotogalerie: Sádlo k uzení

/album/fotogalerie-sadlo-k-uzeni/veprove-sadlo-2713-jpg/
/album/fotogalerie-sadlo-k-uzeni/veprove-sadlo-2667-jpg/
/album/fotogalerie-sadlo-k-uzeni/veprove-sadlo-2673-jpg/
/album/fotogalerie-sadlo-k-uzeni/veprove-sadlo-2675-jpg1/
/album/fotogalerie-sadlo-k-uzeni/veprove-sadlo-2676-jpg/
/album/fotogalerie-sadlo-k-uzeni/veprove-sadlo-2678-jpg1/
/album/fotogalerie-sadlo-k-uzeni/veprove-sadlo-2680-jpg/
/album/fotogalerie-sadlo-k-uzeni/veprove-sadlo-2690-jpg/
/album/fotogalerie-sadlo-k-uzeni/veprove-sadlo-2696-jpg1/
/album/fotogalerie-sadlo-k-uzeni/veprove-sadlo-2698-jpg/
/album/fotogalerie-sadlo-k-uzeni/veprove-sadlo-2699-jpg1/

—————