To, co se v současné době prodává v supermarketech pod názvem vinná klobása, má do té původní, pravé docela dost daleko. Neláká Vás zkusit si doma udělat domácí vinnou klobásu a porovnat rozdíl, když jí pak upečete v troubě nebo na pánvi?
Ingredience na vinnou klobásu
- kilo libového vepřového plecka
- čtvrt kila předního hovězího
- půl kila vepřového bůčku (bez kůže)
- 2 rohlíky ( mez máku a soli)
- 2 dcl bílého vína
- 5 g mletého pepře
- 1 g mletého nového koření
- 1 g muškátového květu
- 1 g muškátového oříšku
- kůra z půlky citronu
Vinná klobása – postup
Nejdříve si namočíme rohlíky ( případně to mohou být i housky – zkrátka bílé pečivo) do bílého vína. Je lépe je nalámat na menší kousky, aby se víno lépe do housky nasálo. Samozřejmě dbáme na to, aby housky byly bez máku a soli.
Nameleme na velmi jemnou vepřové maso – buď v mlýnku, nebo v mixéru. Smícháme s kousky vínem nasáklé žemle a znovu promícháme do jemné homogenní směsi.
Pak si na jemno umeleme hovězí maso, přidáme asi 1dcl bílého vína a vymícháme jemnou spojku. Víno přiléváme postupně , hovězí směs by neměla být příliš řídká.
Obě směsi smícháme a dochutíme kořením, a případně podle chuti dosolíme. Pak narážíme do tenkých střívek, která vážeme provázkem, a koncích. Můžeme případně použít i kovové spojky na párky.
Vinné klobásy pak můžeme připravit smažením na vepřovém sádle, a podávat s horčicí a chlebem