Vinná klobása

To, co se v současné době prodává v supermarketech pod názvem vinná klobása, má do té původní, pravé docela dost daleko. Neláká Vás zkusit si doma udělat domácí vinnou klobásu a porovnat rozdíl, když jí pak upečete v troubě nebo na pánvi?

Ingredience na vinnou klobásu

  • kilo libového vepřového plecka
  • čtvrt kila  předního hovězího
  • půl kila vepřového bůčku (bez kůže)
  • 2 rohlíky ( mez máku a soli)
  • 2 dcl bílého vína
  • 5 g mletého pepře
  • 1 g mletého nového koření
  • 1 g muškátového květu
  • 1 g muškátového oříšku
  • kůra z půlky citronu

Vinná klobása – postup

Nejdříve si namočíme rohlíky ( případně to mohou být i housky – zkrátka bílé pečivo) do bílého vína. Je lépe je nalámat na menší kousky, aby se víno lépe do housky nasálo. Samozřejmě dbáme na to, aby housky byly bez máku a soli.

Nameleme na velmi jemnou vepřové maso – buď v mlýnku, nebo v mixéru. Smícháme s kousky vínem nasáklé žemle a znovu promícháme do jemné homogenní směsi.
Pak si na jemno umeleme hovězí maso, přidáme asi 1dcl bílého vína a vymícháme jemnou spojku. Víno přiléváme postupně , hovězí směs by neměla být příliš řídká. 
Obě směsi smícháme a dochutíme kořením, a případně podle chuti dosolíme. Pak narážíme do tenkých střívek, která vážeme provázkem, a koncích. Můžeme případně použít i kovové spojky na párky.

Vinné klobásy pak můžeme připravit smažením na vepřovém sádle, a podávat s horčicí a chlebem

Fotogalerie: Vinná klobása

2 komentáře u „Vinná klobása“

  1. Váš recept vypadá zajímavě, až po sdělení „ochutnáme a případně dosolíme.“
    Můžete mi, prosím, více přiblížit solení klobás? Je nějaké obecné pravidlo, kolik soli na např. uvedené množství ingrediencí v receptu?
    U mletých mas s tím bojuji a nedaří se mi získat adekvátní informace. Bojím se přesolení.
    Děkuji za váš čas.

    Odpovědět
    • S tim bojuju taky, uz se me to podarilo presolit. Davam 2 cajove lzicky (~10g) na ~2kg masa, solim mene. Obecne doporucuju vyse postup a tesne pred plnenim do strivek vzit smes a malou placku osmahnout na panvicce. Dat okostovat ostatnim a kdyz je to slane malo – prisolit.

      Odpovědět

Napsat komentář