Jak se dělá domácí zabijačka – zabijačkové hody

Je vidět, že čas domácích zabijaček se blíží. Počasí venku už teď přeci jen trochu víc připomíná začínající zimu, než nějaké „v čase zapomenuté září“. Teď ale nemluvíme o tom, co se dnes jako domácí zabijačka často označuje. Myslíme tím nějakou divadelní akci před supermarketem, kde se naoko rozbourá půlka prasete a nadšeným přihlížejícím pak prodá tlačenka a jitrnice od našich severních sousedů dochucená posypovou solí. Tady označení domácí kulhá na obě nohy, v prasečí logice pak na všechny čtyři.

Domácí zabijačka není jen o mase

A dokonce by se dalo říci že maso je až na druhém místě. Na tom prvním vidíme něco jako setkání lidí,  společná práce při bourání a zpracování pašíka, poklábosení si, sem tam nějaká ta štamprlička, nějaké to pivo …  Proto nás moc potěšili fotografie, které nám přes zabijačkový Facebook poslal pan Miroslav.  Na nich krásně uvidíte, jak se dělá domácí zabijačka.  Dvě prasata, o celkové váze kolem dvou metráků, naposledy zachrochtala minulý týden ve středočeských Zlončicích. Samozřejmostí byla bílá zabijačková polévka, ovarzabijačkový gulášvepřové výpečky a na závěr samozřejmě černá zabijačková prdelačka.  Do společné kasy prý účastníci přispěli každý nějakou sumou, a snít mohl, co chtěl. Žádné dotace, žádné veřejné peníze, bez kterých se spousta podobných rádoby komunitních akcí neobejde. Dáváme palec nahoru. Pořádáte nebo pořádali jste podobnou zabijačku u Vás doma ? Pochlubte se a pošlete nám pár fotek , jak se dělá domácí zabijačka u Vás

Napsat komentář