Výpečky z vepřového masa jsou jednou z nejoblíbenějších zabijačkových pochoutek. Tak jako většina zabijačkových receptů se i recept na vepřové výpečky vyznačuje rychlostí a jednoduchostí. Však také při zabijačce není čas na žádnou vysokou gastronomii, zabijačka musí odsejpat 🙂 V maximální možné míře zde využijeme maso, které se někomu jeví jako maso druhé kategorie – vepřový bůček, případně tučnější vepřovou plec. Pokud je bůček tučnější – žádný problém. Marná slava – výpečky z vepřového masa byly, jsou a vždycky budou tučné jídlo. Jídlo ze zabijačky
Na vepřové výpečky budeme potřebovat…
- kilo vepřového bůčku – může být klidně i mastnější
- paličku česneku
- tři cibule
- pepř, kmín a sůl
Recept na výpečky je jednoduchý – bůček nakrájíme na kostky zhruba 4-5 cm velké. Kostky dáme do pekáče a mírně podlijeme vodou (podobně jako při škvaření sádla), ještě lépe pak pivem. Konec konců někteří řezníci označují výpečky z vepřového masa za přerostlé škvarky 🙂 Rozmačkáme česnek a na kolečka nakrájenou cibulí společně s česnekem pokryjeme vrstvu bůčku. Zasypeme kmínem, osolíme a opepříme.
Pečeme v troubě asi na 160 stupňů v pekáči, důležité je časté obracení a podlévání kostek masa – výpečky se nesmí připálit. Zhruba po hodině a půl podlévání na krátko zvýšíme teplotu v troubě – asi na 200 stupňů – abychom na výpečkách vytvořili zlatou kůrčičku. Vepřové výpečky musí být na talíři vždycky teplé, jako příloha bývá většinou houskový knedlík se zelím nebo chleba. Samozřejmě nesmí chybět vychlazené pivo 🙂
Fotogalerie -Výpečky z vepřového masa
![Plecka a bůček - maso na vepřové výpečky](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/výpečky-z-vepřového-masa-2554.jpg)
Vepřové plecko a bůček je na výpečky ideální kombinace. Pokud totiž ne všichni úplně milují „tlusté“ , pečená plec to řeší …. Kombice půl na půl se jeví jako ideální, i co se vypečeného tuku týče. Pořád platí, že výpečky se to jmenuje podle vypečeného tuku
![Vepřové výpečky - nakrájený bůček](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/výpečky-z-vepřového-masa-2560.jpg)
Samozřejmě na kostky nakrájený vepřový bůček je pro výpečky jasnou zákaldní surovinou
![Plecko a bůček - nakrájené na kostky](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/výpečky-z-vepřového-masa-2563.jpg)
Tady je moc pěkně vidět rozdíl v tučnosti masa – vlevo vepřové plec, vpravo pak nakrájený bůček. Dejte si pozor, kdo vlastně nakonec výpečky spořádá – můžete mít i trochu libovější ale i dost tučné – česky řečeno tlusté. I když by slovo výpečky napovídalo že se tuk vypeče, je to trochu jinak. Přeci jen tam toho sádla pořád hodně zbude.
![Vepřové výpečky v pekáči - ještě syrové maso](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/výpečky-z-vepřového-masa-2566.jpg)
Maso pak dost nahusto dáme do pekáče,osolíme, plecko i bůček promícháme mezi sebou . Můžeme trochu podlít vodou, ale nutné to není. Šťávu maso pustí prakticky okamžitě, jak ho dáme péct do trouby.
![Výpečky z vepřového masa podléváme pivem](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/výpečky-z-vepřového-masa-2571.jpg)
![Výpečky - už do zlatova](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/výpečky-z-vepřového-masa-2592.jpg)
![Hotové výpečky z vepřového masa](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/výpečky-z-vepřového-masa-2600.jpg)
![Výpečky v pekáči](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/výpečky-z-vepřového-masa-2606.jpg)
Přidáme cibuli, česnek a kmín. Někdo zalévá výpečky z vepřového vodou, ale u nás je jasnou volbou vždycky pivo.
Vepřové výpečky po cca 30 minutách v troubě
A tady už mají výpečky krásnou barvu. Sem tam připečené kolečko cibule nevadí, pozor ale – maso nesmí být nikdy připálené
A hotovo – výpečky z vepřového masa. S pivem. Český originál
Fotogalerie: Vepřové výpečky
Pokud se Vám nepodaří výpečky sníst najednou všechny, nemusíte propadat panice. Existuje spousta možností jak je zpracovat dál. Jako první za nabízí zavaření do sklenic nebo konzerv. Vzhledem k tomu že výpečky jsou orpavu mastné, nepoužívá se slaný nálev – lák – ale zavařování do sádla ( viz zavařování masa do sklenic) – sádlo je prostě skvělý konzervant.
Nabízí se ali i další možnost zpracování – bučková pomazánka – alternativa k mletým vepřovým škvarkům . Tady už budete mít práce opravdu minimum, stačí vepřové výpečky pomlít na mlýnku s deskou kolem 5mm, dát do sklenic a zalít výpekem