Vykoštění vepřové plece

  • nožičku oddělíme v nejspodnější části zápěstního kloubu. Od plece bez nožičky odsekneme v loketním kloubu koleno
  • lopatku uvolníme tak, že příčným řezem na vnitřní straně plece otevřeme ramenní kloub, pokračujícím řezem přeřízneme podlopatkové svalstvo, které odloupneme od lopatky. Přeříznutí vaziva v kloubním pouzdru a obříznutím krčku lopatky nám potom umožní lopatku vytáhnout
  • pažní kost oddělíme od naříznutí jejího svalstva řezem vedeným z méně masité strany. Dále odřízneme kloubní pouzdra, šlachy a celkově vzhled plece upravíme

Úpravu dokončíme tak, že s plece seřízneme kůži a tuk buď zcela ponecháme, nebo ponecháme asi 5mm silnou šlupku. Plec rovněž zbavíme mezisvalového tuku a třásní masa. Odřezky masa a kůže použijeme k přípravě zabijačkových pochoutek.

Z vykostěného masa plecí oddělíme část podle požadovaného množství pokrmů, případně použijeme celé plecko

Fotogalerie: Vykostění plecí

Napsat komentář