Posledních pár let je na úrodu hub docela extrémní. V loňském roce bylo sucho a houby v lese nerostly. Letos to také nevypadalo moc nadějně, ale konec září a začátek října to dohnal a předehnal. Houby rostou úplně všude. Už dlouho jsem se nesetkal s tím, že by nebylo nutné houby hledat. Teď už jen stačí jen svírat. A jsou místa, kde si vybíráte jakou vzít a jakou nechat, protože za chvilku byste měli beznadějně plný košík.
Vepřové a houby k sobě patří
Houby k vepřovému masu patří, jen je trochu problém je mít právě v okamžiku když je potřebujete. Čerstvé houby většinou během času zabijaček k dispozici nejsou, a sušené houby – to myslím prostě není ono. Ale vepřové na houbách jde dělat velmi dobře z nakládaných hub. Někdo jim říká zavařované houby, houby v nálevu – ale jedná se prakticky pořád o to samé.
Recept na nakládané houby
Houby se nakládají do sladkokyselého nálevu , dá se říct že hodně podobného nálevu na kyselé rybičky, základem je samozřejmě ocet. Na kilo hub budete potřebovat pro výrobu nálevu – láku tohle množství :
- 2 kostky cukru
- 2 deci octa
- 4 kuličky celého pepře
- sůl a asi půl litru vody
- mrkev a cibuli
Na zdobení do sklenic používáme pak jenom cibuli a mrkev. Pokud má chuť hub vyniknout, není vhodné používat nějaké ostrá koření – křen, česnek atd je tady docela na škodu . Pro nakládání vybíráme houby spíš tvrdší – ideálně hřibovité druhy, kozáky. Zapomeňte na měkké typy hub – třeba klouzek se fakt dobře naložit nedá, bude z něj kaše.
Samotné houby dobře očistíme, to je tak nějak normální záležitost i při běžné úpravě třeba sušení
![Očištěné houby na nakládání](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/Nakládané-zavařované-houby-309.jpg)
Nakrájíme je na menší kousky – tedy pokud máte větší. V letošní houbařské sezoně si bylo dokonce možné vybírat a vím o lidech kteří vyrazili do lesa jen na ty malé, vhodné pro nakládání. My jsme takové štěstí neměli, ale ty malé jsme brali přednostně. Důvody jsou dva – jednak to ve sklenicích lépe vypadá a druhak jsou malé houby mladé a tvrdší než jejich o pár dnů straší kolegyně.
![Před nakládání houby proplácheme](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/Nakládané-zavařované-houby-316.jpg)
Nakrájené houby dobře propláchneme studenou vodou, tady máte poslední šanci jak je zbavit nečistot.
![Houby krátce před naložením povaříme](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/Nakládané-zavařované-houby-313.jpg)
Houby krátce povaříme v lehce osolené vodě, stačí pět minut bohatě. Voda do které houby vložíte ale musí být vařící, houby nevaříte, je potřeba je jen spařit.
![Povařené houby - blanšírované](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/Nakládané-zavařované-houby-318.jpg)
Po pár minutách je potřeba je scedit, pozor je to fakt horká záležitost, voda získá takový hodně čajový nádech a není k ničemu dobrá. Vylít do dřezu
![Nakládání hub](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/Nakládané-zavařované-houby-322.jpg)
Krátce povařené houby pak dáváme do sklenic, zdobíme mrkví a cibulkou. Není potřeba to moc mačkat, houby by měly být ve sklenici spíše na volno. Používáme tady trochu jiné skleničky než na zavařování masa do sklenic. Jsou menší, s jiým uzávěrem. Lepšším řekl bych. Maso je maso … 🙂
Následně pak zalijeme připraveným nálevem – ten necháme krátce přejít varem a lijeme ho horký přímo do naplněných sklenic
![](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/Nakládané-zavařované-houby-326.jpg)
![Nakládáané houby](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/Nakládané-zavařované-houby-311.jpg)
Houby pak zavařujeme – sterilujeme asi půl hodiny na 90-95 stupňů. Takhle pěkně to pak vypadá 🙂