Jitrnicový prejt

Ne všechen prejt, který si připravíte k výrobě domácích jitrnic je nutné naplnit do střívek. Ono je to těžké odhadnout, a docela často se stává, že dojdou střívka. A nebo je prejtu tolik, že už plnění jitrnic nebaví 🙁 I když třeba používáte plničku na jitrnice, času to zabere spoustu. A tak se nabízí zpracovat samotný prejt trochu jinak.  Pokud ybste si chtěli prejt doma sami vyrobit, není problém.

Ingredience na jitrnicový prejt

  • 3 kg vepřové hlavy
  • 0,5 kg vepřového boku
  • 0,5 kg vepřových plic
  • 0,5 kg vepřových jater
  • 1 kg buchty do jitrnic
  • 0,5 litru vývaru u tučného masa
  • Na kilo prejtu použijeme 25g soli, 15 g třeného česneku, majoránku, nové koření, pepř a citronovou kůru

Postup

Očištěnou a opláchnutou vepřovou hlavu a bůček uvaříme v mírně osolené vodě tak, aby maso bylo trochu tužší. Plíce uvaříme zvlášť, hlavu a bůček vykostíme a rozsekáme společně s plícemi nadrobno. Opláchnutá játra umeleme na jemno, promícháme s namočenou vymačkanou žemlí. Do mísy k žemli a játrům přidáme umleté maso a plíce, ochutíme solí a kořením, přilijeme vývar a vše dobře promícháme. Podle potřeby ještě dochutíme, dáme do pekáče vymaštěného sádlem a zvolna pečeme v předem vyhřáté troubě.

Takhle vypadá hotový prejt – pekáč je nejlepší na jeho uskladnění i přípravu

Jitrnicový prejt v pekáči

Když je směsi na jitrnice hodně, někdy je prejt řešení …

Jitrnicový prejt lehce nakypříme, aby se nezkazil – nezkysnul

Jitrnicový prejt

Napsat komentář