Saské jitrnice

Domácí jitrnice

Na saské jitrnice potřebujeme 2 kila vepřových jater 50 g cibule 1,5 kg vepřového ořezu 2kg hřbetního sádla 0,6 kg vepřové slaniny Na 1 kg jitrnic potřebujeme 28g soli, 1,5gramu pepře, 0,5g nového koření a majoránky. Postup Rozkrájená vepřová játra a cibuli umeleme. pak přidáme vařený vepřový ořez a vařené hřbetní sádlo a umeleme společně s … Číst dál

Cibulové jitrnice

Domácí jitrnice

Na cibulové jitrnice budeme potřebovat 2 kg vepřových jater 0,2 kg cibule 2 kg hovězího masa 2 kg vepřového sádla Na 1 kg jitrnic potřebujeme 28 g soli, 1 gram pepře, 0,5g nového koření, 0,2 gramu hřebíčku, 0,5 gramu majoránky Postup Vepřová játra a cibuli umeleme na jemno na masovém strojku. Pak přidáme vařené hovězí … Číst dál

Pařížské jitrnice

Jitrnicový prejt

Na pařížské jirnice budeme potřebovat 2 kg vepřových jater 70 gramů cibule 2 kg libového vepřového masa 3 kg hřbetního sádla. Koření na 1 kg jitrnic – 28g soli, 1 gram bílého pepře, 0,5g nového koření, 0,2g skořice, 0,2 gramu hřebíčku, 0,5g majoránky, 0,2 gramu kardamonu Postup Dvě kila vepřových jater zbavíme žilek, rozkrájíme na … Číst dál

Lahůdkové jitrnice

Domácí jitrnice

Na lahůdkové jitrnice budeme potřebovat 3,5 kg vepřové hlavy 5kg vepřového boku 1kg vepřových jater 1,7 kg žemle 2 l tučného vývaru Na 1 kilo jitrnic  potřebujeme 28 gramů soli, 1 gram pepře, 0,5g nového koření, 1 gram majoránky, 10-15g třeného česneku Postup Očištěnou vepřovou halvu a vepřové boky uvaříme do měkka. Zvlášť připravíme a … Číst dál

Řeznické jitrnice

Jelítka a jitrnice

Na řeznické jitrnice budeme potřebovat 5 kg vepřové hlavy 1,5 kg vepřového boku 1kg vepřového laloku 1kg vepřových plic 0,7 kg vepřových jater 0,15 kg cibule 1,5 kg tvrdší žemle 1,5 litru tučného vývaru z vepřového masa. Koření na 1 kg jaternic – 28 g soli, 1g majoránky, 0,5g nového koření, 1,5 g pepře, 15 … Číst dál

Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

Domácí jitrnice jsou zabijačková klasika. Tady na ně máte jednochý ale léty prověřená recept. Ingredience na domácí jitrnice 3 kila libovějšího vepřového boku 1 kilo vepřového laloku 1,5 kila vepřových plic 1 kilo  vepřových jater 1,5 kila tvrdší žemle litr procezeného vepřového vývaru. Na 1 kg jitrnic pak potřebujeme 28 gramů soli, 1 gram majoránky, … Číst dál

Buchta do jitrnic

Buchta do jitrnic

Domácí zabijačkové jitrnice a jelita se nedělají jen z masa, jak by se na první pohled mohlo zdát. Velmi podstatná je ještě jedna surovina – buchta do jitrnic. Zaslechl jsem sice, že někde jí nahrazují bílým pečivem – rohlíky nebo houskami – ale to je myslím chyba.  Zabijačková buchta je pro jitrnice nenahraditelná a tvoří podstatnou část hmoty … Číst dál

Špejlování jitrnic a jelit

Domácí jitrnice

Oba konce jak jitrnic, tak jelit, uzavíráme špejlí. Uzávěr musí bránit úniku obsahu, především tuku.Špejle mají být před použitím zcela suché, aby zbytečně nepružily a dobře se lámaly. Vhodné je špejle na povrchu potřít tukem, abychom usnadnili protahování střevem. Pro snazší protažení špejlí přiřízneme nožem do špičky. Tenká a tlustá střeva pokrájíme na délku asi 20cm … Číst dál