Plnička jitrnic

Pořádáte-li domácí zabijačku pravidelně nebo častěji, určitě přemýšlíte o tom jak si ulehčit práci, získat nějaký čas navíc. Plnění jitrnic sice dělají staří řeznický mistři holou rukou, a jde jim to jedna báseň. My jsme ale po pravdě tenhle řeznický grif nikdy nedostali moc do ruky, směs na jitrnice nám tekla kolem ruky všude možně, jen ne do střívka 🙁 Ne, že by to nešlo, to ne. Ale prostě to moc neodsýpá – a když před sebou vidíte horu směsi na jitrnice po půl hodině plnění, na náladě to fakt moc nepřidá.

Plnička klobás jako nabíječka na jitrnice

Dobrou alternativou se nám tedy jeví použití plnička klobás, která v tomto případě bude sloužit jako nabíječka na jitrnice. Na rozdíl od dlouhých průběžných střev na klobásy, které na nabíječku – plničku – narazíte jednou a jejich plněním je postupně odvíjíte, je to u plnění jitrnic trochu jinak. Tady se musí nasouvat každé jednotlivé z jedné strany zašpejlované vepřové střevo na trn plničky, a tak jde práce o dost pomaleji, než u klobás. Pořád je to ale o světelné rychlejší proces než plnění jitrnic rukou, alespoň v našem podání. Ve dvou lidech se ale nechá tahle operace relativně snadno zautomatizovat – jeden stojí a točí klikou u plničky, druhý nasouvá střeva od jitrnic a dobírá hotové jitrnice.  Oproti starému způsobu je to urychlení práce o hodinu nejméně. Pokud nabíječku (plničku) jitrnic (klobás) nemáte, je to o další důvod navíc proč nad jejím nákupem uvažovat. Jako stroj se jeví prakticky nerozbitný, a pro účely domácích zabijaček a domácí výroby uzenin navýsost praktický

Napsat komentář