Domácí kroupová jelita

Domácí jelítka

Na domácí jelítka budeme potřebovat 2,5 kg krup 0,7 kg škvarků 1,5 kg vepřového boku 2,5 kg vepřových laloků 2 kg vepřových plic 1 litr vepřové krve 0,3 kg cibule vepřové sádlo  Na 1 kg jelítek pak potřebujeme 30g soli, 20g třeného česneku, 1,5 gramu pepře, 1g majoránky, 0,5 g nového koření a kmínu Recept … Číst dál

Špejlování jitrnic a jelit

Domácí jitrnice

Oba konce jak jitrnic, tak jelit, uzavíráme špejlí. Uzávěr musí bránit úniku obsahu, především tuku.Špejle mají být před použitím zcela suché, aby zbytečně nepružily a dobře se lámaly. Vhodné je špejle na povrchu potřít tukem, abychom usnadnili protahování střevem. Pro snazší protažení špejlí přiřízneme nožem do špičky. Tenká a tlustá střeva pokrájíme na délku asi 20cm … Číst dál