Kroupové jelítko – starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka – čím dál tím zapomenutější (a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění zřídka kdy. I když možná že to ani není na škodu, bůh ví, čim by jelítka byla dobarvená. Aby ve střívku nakonec nebyly jen kroupy , obarvené (v lepším případě) krví. Protože v pořádném kroupovém jelítku je docela dost masa 🙂

Recept na domácí jelítka

Na přípravu existuje několik různých receptů, my děláme tenhle recept na domácí jelítka. Na suroviny je docela krátký – jsou potřeba škvarky, kroupy, vepřový výřez, plíce, sádlo a samozřejmě vepřová krev. A klasické zabijačkové koření – sůl, česnek, pepř, majoránka a kmín.

Čerstvé vepřové škvarky pečlivě na jemno pokrájíme řezickou kolíbkou. Pozor na prsty!

Ke škvarkám a masové směsi, kterou jsme použili na jitrnice, přidáme předem připravené kroupy

Ke škvarkám a masové směsi, kterou jsme použili na jitrnice, přidáme předem připravené kroupy

A samozřejmě přidáme krev – a tady nešetříme. Jelítka musí mít tu správnou barvu

Přidáme koření – pepř, sůl, česnek a další. Samozřejmě nezapomeneme ochutnat

Dobře všechno promícháme – samozřejmě rukama. Na míchání téhle směsi jsou ruce to nejlepší nářadí

Ke slovu přišla naše opět šikovné udělátko – máme tuhle 5-ti litrovou plničku . Ta zkracuje práci úplně úžasně. Každý si chce navíc zatočit klikou 🙂

A hotová jelítka jsou na světě. Teď už jen do kotle, dovařit, vychladit a sníst 🙂

Napsat komentář