Hrubá jelítka

Na hrubá jelítka potřebujeme

3,5 kg vepřové hlavy, 0,5kg vepřové kůže, 0,5 kg vepřového srdce, 1kg vepřových laloků, 0,5 kg vepřového ořezu, 1,25 litru vepřové krve, 0,5 litru tučného vývaru z masa, 1,5 kg žemle, 50 g cibule. K ochucení 1kg jelítek pak potřebujeme 30 g soli, 1,5 g pepře, 1g majoránky, 0,5 g kmínu

Postup

Napřed dáme ovařit očištěnou hlavu, laloky a srdce, o něco později přidáme vepřový ořez a vše uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme kůže. Uvařenou hlavu odkostíme a zbavíme chrupavčitých částí. Maso z hlavy a laloky nakrájíme na kostičky. Vařené kůže a srdce jemně umeleme. Pokrájené žemle přelijeme krví, promícháme a necháme nasáknout. pak přidáme nakrájené maso z hlavy, laloky, umleté kůže a srdce, osmaženou cibuli, sůl a koření. Přilijeme procezený tučný vývar. Vše dobře promícháme, a je li třeba, ještě dochutíme. Prejt narážíme do připravených tlustých vepřových střev, konce zašpejlujeme a vaříme při teplotě 85-90 stupňů asi 30 minut a občas opatrně zamícháme, abychom jelítek nepotrhali. Odvařená jelita pak opláchneme ve studené vodě, a rozložíme k vychladnutí.

 

Napsat komentář