Mozečková polévka

Na zabijačkovou mozečkovou polévku potřebujeme

  • 150g vepřového mozečku
  • 1,5 litru vývaru z vepřových kostí
  • 150 gramů kořenové zeleniny
  • 70 gramů sádla
  • půl litru mléka, 30 g másla
  • sůl, pepř, kmín
  • petrželová nať
  • muškátový květ

Postup

Kosti uvaříme v osolené vodě s celým pepřem, a očištěnou kořenovou zeleninou. Hotový vývar pak procedíme přes hustý cedník. Mozeček zbavíme zbytku kostí, opláchneme ve vodě a spaříme horkou vodou. Pak ho odblaníme a na drobno nasekáme. Na pánvi rozpustíme sádlo a mozeček na něm osmahneme, mírně osolíme a podusíme. Z druhé části sádla a haldké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z kostí ( můžeme použíát kosti z obraných ovarových kolen) , přidáme špetku muškátového květu a vaříme. Po půl hodině vaření přidáme pepř, kmín a mléko, necháme přejít varem, přidáme podušený mozeček a ještě zvolna povaříme.  Polévku dochutíme polévkovým kořením, a přidáme na drobno nasekanou petrželku.

Napsat komentář