Na zabijačkovou mozečkovou polévku potřebujeme
- 150g vepřového mozečku
- 1,5 litru vývaru z vepřových kostí
- 150 gramů kořenové zeleniny
- 70 gramů sádla
- půl litru mléka, 30 g másla
- sůl, pepř, kmín
- petrželová nať
- muškátový květ
Postup
Kosti uvaříme v osolené vodě s celým pepřem, a očištěnou kořenovou zeleninou. Hotový vývar pak procedíme přes hustý cedník. Mozeček zbavíme zbytku kostí, opláchneme ve vodě a spaříme horkou vodou. Pak ho odblaníme a na drobno nasekáme. Na pánvi rozpustíme sádlo a mozeček na něm osmahneme, mírně osolíme a podusíme. Z druhé části sádla a haldké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z kostí ( můžeme použíát kosti z obraných ovarových kolen) , přidáme špetku muškátového květu a vaříme. Po půl hodině vaření přidáme pepř, kmín a mléko, necháme přejít varem, přidáme podušený mozeček a ještě zvolna povaříme. Polévku dochutíme polévkovým kořením, a přidáme na drobno nasekanou petrželku.