Škvarkové knedlíky jsou velmi oblíbené v Jižních Čechách, a recept na ně si regionálně dost liší.
Ingredience na škvarkové knedlíky
- 6 rohlíků nebo housek – nezapomene je zbavit máku
- čvrt litru mléka
- dvě čerstvá vajíčka
- čvrt kila vepřových škvarek
- hrubou krupici na zahuštění
Postup
Rohlíky nakrájíme na kostičky cca 1×1 cm , dáme do misky a přidáme mléko. Mléko necháme vpít se do kousků rohlíku, lijeme ho postupně tak, aby se rohlík nebo žemle nerozmočili. Méně je zde více – pokud to s mlékem přeženeme, nebojíme se rohlík vymačkat. Potom přidáme škvarky, a promícháme, na zahuštění těsta použijeme krupici.
Těsto dobře zpracujeme a vyválíme z něho knedlíky, které vaříme ve vodě asi 8-10 minut. Pozor na solení – pokud máte škvarky již osolené, budeme se solí opatrní – nebojte se ochutnat těsto na knedlíky předem, abyste jej neměli příliš slané.