Škvarkové placky – klasika ze zabijačkových pochoutek. Recept na škvarkové placky je velmi jednoduchý, a zvládnete jej bez potíží i u vás doma.
Ingredience na škvarkové placky
- 20 deka studených škvarků
- 80 deka polohrubé mouky
- asi 2 deci sádla ( podle mastnosti škvarek)
- 2 deka droždí
- 4 vajíčka
- sůl, pepř a kmín
Postup
Nejdříve si uděláme kvásek – droždí rozmícháme s trochou mléka, cukru a trochou polohrubé mouky a necháme v teple dojít. Zaděláme těsto – smícháme škvarky, polohrubou mouku, ztuhlé sádlo , přidáme sůl, pepř, kvásek , dobře promícháme a necháme vykynout. Z vykynutého těsta uválíme kuličky o průměru asi 3 centimetrů, dáme na pečící plech a dáme do vyhřáté trouby. Necháme ještě chvilku vykynout, a pak rukou nebo dnem malého hrnku rozplácneme do cca 1cm silné placky. Pečeme asi na 150 stupňů , a několikrát potíráme rozkvrdlaným vajíčkem, aby placky dostaly zlatou barvu. Po prvním potírání posypeme škvarkové placky kmínem.