Když si pustíte v televizi nějaký pořad o vaření a dostanete se na nějaké letní téma – třeba grilování, máte pocit, že vepřové je moderně řečeno „Out“. Kdo negriluje hovězí maso, ideálně dovezené přes půl zeměkoule, pořádně uleželé, není „In“. Pokud jeho maso na grilu není z uruguaysky bučící krávy nebo jihoamerického býka, připadá si tak trochu méněcenný. Ten samý pocit mám u ryb – není mi jasný důvod proč by suchozemec ze střední Evropy měl dávat přednost mořským rybám jen proto, že móda jejich grilování momentálně letí. Prase bylo u nás doma po staletí, a tak mi odklon od vepřového masa, hnaný marketingem za každou cenu, přijde tak trochu směšný. Vepřové na grilu mi přijde jako normální, racionální volba a to vůbec ne na úkor kvality nebo chuti. Třeba vepřová krkovička – naprosto neprávem opomíjené maso – je na grilu úplně skvělá, a díky tomu že obsahuje celkem velké množství sádla se Vám u ní těžko stane to co třeba u vepřové kotlety – že bude suchá a málo šťavnatá. Není to vepřová panenka, to ne, ale maso je to skvělé.
Vepřová krkovička – zapomeňte na hovězí
![](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/01/marináda-na-vepřovou-krkovičku-056.jpg)
Nic proti hovězímu, ale dát pětistovku za kilo masa mi přijde jako úlet. Jednou dvakrát možná, ale při pravidelném grilování už to začíná trochu lézt do peněz, přeci jenom L Když ale sáhnete po vepřové krkovici, jste cenově úplně někde jinde. A bude tohle maso horší? Ani náhodou. Bude jiné, ale určitě si taky pochutnáte a nemusíte trnout hrůzou jestli nedopečete nebo jí tam necháte o trochu déle.
Krkovička je druh masa na kterém bůh na praseti nešetřil ( po bůčku myslím 🙂 ) a dělat jí tak v jednom velkém kusu není vůbec žádný problém. Konec konců – náš starý nejlepší recept na vepřovou krkovici peče celý kus masa pomalu v celku. V troubě je to snadné, tam si teplotu dokážete regulovat docela dobře, na grilu je to ale o dost složitější. Třeba na grilu na dřevěné uhlí se to už doopravdy musí umět, a udržet stálou teplotu kolem 180 stupňů třeba dvě hodiny v kuse už chce mít nějaké to grilování za sebou. Na plynovém grilu je to o poznání snazší, ale ve srovnání s troubou doma v kuchyni je to pořád jiné. Nabízí se tady ale možnost jak si situaci zjednodušit – a tou je použití marinády. Na naložení i na grilování
Marináda na naložení i na gril
O marinádách už toho bylo napsáno hodně. Prakticky každý kdo nějak pravidelně nakládá maso na gril má vlastní, na nepochybně tajný recept jak jí správně připravit. Třeba v Americe z toho dělají doslova a do písmene senzaci a na soutěžích mistrů grilů je složení marinády tím nejvíce střeženým tajemstvím. Pravda je ale asi taková, že většinou se používají naprosto běžné druhy koření, které najdete v kuchyni. U nás se marináda na vepřovou krkovičku skládá takhle :
- Černé pivo
Tedy správně tmavé pivo – musí být prostě nasládlé. Nejde ani tak o barvu piva jako jeho chuť. Normální světlé výčepní pivo chutná v marinádě jinak – vyzkoušeno. Jestli tedy doma máte jen světlé, nechte si ho k masu až bude hotové a kupte si lahev tmavého
![](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/01/marináda-na-vepřovou-krkovičku-053-1.jpg)
- Česnek
Na půl litru marinády rozetřeme tak 3-4 stroužky. Ono to není úplně exaktní, každý česnek bude chutnat jinak. My česnek kupujeme, nám se prostě vypěstovat nevede. A musím říct že jeho chuť je dost rozdílná, paradoxně nezávisle na jeho ceně 🙁 - Mletá sladká paprika
Bez té by to myslím nešlo, ta vlastně dělá marinádu marinádou. Dává vepřovému chuť a marinádě barvu. Dáváme tak dvě tři polévkové lžíce na půl litru piva - Worčestr
Dáváme tak jednu polévkovou lžící. Zkoušeli jsme i verze se sojovou omáčkou, ale pak ta marináda nenadchla. Je potřeba ho dobře rozmíchat - Pepř a chili
Tady dáváme různě, podle chuti a taky podle toho jestli u stolu sedí děti nebo ne. Jeden náš známý dělá na grilu úžasné maso, ale dost ostré. Mám pepř rád, nemyslím že by mi vadil ale někdy je to i na mě moc. Tady asi platí víc než míň – podobně jako třeba do tlačenky 🙂 - Vodka nebo slivovice
Pokud maso necháme nějakou dobu naložené, dáváme tam velký panák tvrdého alkoholu. Není v marinádě prakticky vůbec cítit ( a to ani u slivovice) , lépe rozpouští tuky a marináda je pak taková jemnější
Jak dlouho vepřové nakládat?
![](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/01/marináda-na-vepřovou-krkovičku-049.jpg)
Zkoušeli jsme si vepřovou krkovičku naložit do marinády třeba i přes noc, a po pravdě velký rozdíl mezi naložením hodinu dvě před nepozorujeme. Plátky vepřové krkovice vypadají na grilu stejně, jestli se v marinádě máčí dvanáct nebo dvě hodiny. Někdo marinádu třeba jen potírá na maso – viz fotka níže. Taky možnost, jen ta marináda musí být hustější – myslete na to. Dejte jí třeba před použitím povařit, rychle zhoustne
![](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/01/marináda-na-vepřovou-krkovičku-051-1.jpg)
U známých jsme viděli napichování masa do marinády – do krkovice jsme to zkoušeli také, podle mého to má smysl když pečete velký kus masa v celku. Jestli se ale jedná o plátky masa, dejme tomu tři centimetry silné, nemá to cenu. Pokud používáte nějaký normální zahradní gril s udírnou, je to za pár minut hotové
Pokud nakládáte velký kus masa, nemusíte mít zrovna vhodně velkou nádobu. Abyste marinády nemuseli dělat pět litrů, nebojte se použít mikrotenový sáček, maso dát dovnitř, dolít marinádou a zavázat provázkem aby nevytekla. Pak už je to otázka hodiny dvou a může se s masem na gril …
![Krkovička naložená v marinádě](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/01/marináda-na-vepřovou-krkovičku-058.jpg)
Je to fakt pecka marináda, děkuji!