Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku – zabijačkovou polévku – prdelačku. Po pravdě nedovedu posoudit, jak moc se ten jeho pokus blíží originálu. U nás bysme se o podobný bastl asi nikdo nikdy nepokusil. Řezník by mu totiž asi ruce zpřerážel ….
Poctivá zabijačková polévka je skutečný luxus
Zabijačková polévka se na normální zabijačce dělá až z vývaru, který zbývá po ovaru a vaření domácích jitrnic a jelítek. Proto také nebývá žádné neštěstí, když některá z jitrnic nebo jelit praskne – jejich obsah totiž skončí právě v samotné polévce. Černá zabijačková se polévce říká proto, že je do ní přidávána vepřová krev – pozor, nesmí být sražená. Existuje totiž ještě tzv. světlá jitrnicová polévka, která se připravuje podobně, jen bez přídavku čerstvé krve. Tady je recept na zabijčkovou polévku tak, jak se dělá běžně v Čechách, na Moravě se poněkud liší v poměrech a druzích koření.
Vepřovou krev, kterou jsme pečlivě uchovali hned po porážce, použijeme mimo jiné právě na černou zabijačkovou polévku. Potřeba je pak ještě klasické zabijačkové koření – sůl, pepř, majoránka a česnek
![Zabijačková polévka 1](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/zabijačková-polévka-DSC_0403-1.jpg)
Do krve vmícháme téměř do měkka uvařené kroupy , pozor na sražení krve, i teď stále mícháme
![Zabijačková polévka 2](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/zabijačková-polévka-DSC_0419-1.jpg)
Podle potřeby ještě dochutíme, nezapomeňte, že v kotli na nás čeká ještě hezkých pár litrů vepřového vývaru po ovaru, jitrnicích a jelitech. Teď vlastně připravujeme takový „polévkový koncentrát“ 🙂
![Zabijačková polévka 3](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/zabijačková-polévka-DSC_0424-1.jpg)
Za stálého míchání pak vlijeme smíchanou směs krup, krve a koření do kotle s vývarem.
![Zabijačková polévka 4](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/zabijačková-polévka-DSC_0428-1.jpg)
Vepřovou krev a kroupy vléváme do kotle pomalu a postupně, ne, že jí tam zvrhneme celou najednou.
![Zabijačková polévka 5](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/zabijačková-polévka-DSC_0433-1.jpg)
Polévka se začíná pomalu barvit, čerstvá červená vepřová krev se po nalití a vmíchání do horkého vepřového vývaru rychle barevně mění, do temně hnědé barvy
![Zabijačková polévka 6](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/zabijačková-polévka-DSC_0452-1.jpg)
Polévku pak necháme pomalu dojít, samozřejmě za stálého míchání. Pod kotlem už téměř netopíme, nbeo jen velmi, velmi zvolna …
![Zabijačková polévka 7](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/zabijačková-polévka-DSC_0467-1.jpg)
A takhle vypadá zabijačková polévka na talíři. Samozřejmě s chlebem …
![](https://zabijacky.cz/wp-content/uploads/2020/02/zabijačková-polévka-575-1.jpg)